Száznegyvenmillió forint a balatoni kistelepüléseknek

A beruházásokkal kastélyok, várak, ökoturisztikai létesítmények, gyógyászati helyszínek születnek vagy újulnak meg.

2020. 12. 13. 8:32
null
Sokak fantáziáját megmozgatta, hogy a Balatonnál is több település felkerült az érintett helységek listájára Fotó: MTI/H Szabó Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köz- és szabadidősportparkok, játszóterek rehabilitációjára, illetve új közösségi terek kialakítására juttatott együttesen 140 millió forintot 26 tó melletti, illetve tóközeli település önkormányzata részére beruházást segítő vagy azt indító támogatásként a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT). Az már megszokott, hogy a legnagyobb turistaforgalmú tóparti városok – tekintve, hogy jelentős magánerővel indítanának fejlesztést – gyakran jutnak BFT-pályázati pénzhez, ám most az üdülőrégió azon kistelepüléseinek is jutott anyagi segítség, amelyek neve nem „nagybetűvel” szerepel a régió turisztikai térképén.

Sokak fantáziáját megmozgatta, hogy a Balatonnál több kisebb település is felkerült a támogatott fejlesztési helyszínek listájára
Fotó: MTI/H Szabó Sándor

Ezek közül Balatonszőlősnek ötmillió forint jut szabadidőpark létrehozására, Hollád község 4 millióból hozzákezdhet egy elhagyott terület közösségi térré alakításához, Vászoly ugyancsak ötmillió forinttal toldhatja meg a Jövőért ma elnevezésű játszótér költségvetését, és ugyanennyi jut Nemesgulácsnak pihenő- és szabadidőpark építésére. Lesencefalu is játszóteret építtethet ötmillióért, Bókaháza keresztutat létesíthet a helyi temetőkertben, Vidornyafok közösségi térrel örvendeztetheti meg a falu szabadtéri társalkodóhelyre váró lakóit. A nagyobb tóparti települések közül Füred 12,5 millió forintot kap az Aranyhíd sétány fejlesztésére, Földvár 13 milliót fordíthat a Szivattyúpark felújítására.

Ezzel együtt az is elhangzott a BFT online térben tartott ülésén, hogy a jelenleg 40 közvetlen tóparti, illetve tóközeli településből álló Balaton-régió három új taggal, Herenddel, Zirccel és Kislőddel bővül. Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség egészségturisztikai igazgatója arról is tájékoztatta a BFT-ülés résztvevőit, hogy

a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretéből 2022 végéig 33 projekt részesült, illetve részesül 40 milliárd forint támogatásban.

A részben megvalósult, részben folyamatban lévő beruházások nyomán egyebek közt kastélyokat, várakat, ökoturisztikai létesítményeket, gyógyhelyeket, világörökség-várományos helyszíneket fejlesztettek, fejlesztenek.

A hagyományos értékek egyre többet érnek

Nem nehéz érvelni amellett, hogy miért csatlakozhatott a Balaton kiemelt üdülőkörzethez Herend, Zirc és Kislőd. Az 1964-ben létesített porcelánmúzeumáról és római katolikus templomának porcelánablakairól híres, 3300 lelkes Herend kihagyhatatlan a Bakonyba induló turistacsoportok útvonaltervéből, és nem kevésbé népszerű turisztikai célpont a 6800 lakosú Zirc sem. A rendkívül szép fekvésű kisváros apátsági temploma és arborétuma látogatók ezreit vonzza szinte minden évszakban. Az 1300 lakosú Kislőd Sobri Jóska kalandparkja a dunántúli betyárvilág emlékéről „beszél” a látogatóknak. Akik természetesen a helyi egyháztörténti gyűjteményt sem hagyják ki a dél-bakonyi túrájukból.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.