időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo

Egy hét múlva nyitnak a balatoni strandok

Gulyás J. Attila
2021.06.06. 09:50
Egy hét múlva nyitnak a balatoni strandok

Siófokon kissé elsiették a strandnyitást, Szigligeten a hét végén nyitnak, a csillagtetős balatoni fürdők többsége a jövő hét végétől várja a vendégeket. Habár a fürdők üzemeltetési költségei emelkedtek, az önkormányzatok nem terveznek jegyáremelést.

Sok minden változott a balatoni turizmus történetében, az viszont hagyományosan megmaradt, hogy a strandszezon csak a tanév befejezésekor kezdődik. Idén nyáron a Balatonon 49 fizetős és 53 szabadstrand ad lehetőséget a gondtalan szabadidő eltöltésére. Megtudtuk: annak ellenére, hogy a fürdők fenntartási költségei növekedtek, az önkormányzatok többsége nem emeli a belépőjegyek árát.

Zamárdi. A legnépszerűbb családi kikapcsolódás nyaranta a strandolás
Fotó: Likebalatin.hu/Krausz Andrea

A legdrágább – de tegyük hozzá: a Balaton legtöbb szolgáltatást nyújtó és legelegánsabb – strandjánál, a füredi Esterházynál 1700 forint a napijegy, míg a csopakin (ingyenes csúszdával) 1600, a siófoki nagy strand pénztáránál pedig 1500 forintot kell fizetnünk ebben a szezonban.

Vannak alacsonyabb árak: a téliesített szigligetin 1000 forint a felnőttjegy, Keszthely Városi Strandján 950, a Helikonon és a Libáson 600 forintért fürödhetünk. A Balaton legjobb családbarát fürdője, a gyenesdiási Játékstrand pénztáránál 1100, a diási Lidónál 700 forint a napijegy, míg a 14 évesnél fiatalabbaknak 300 és 800 forint közötti összeget kell fizetni a balatoni strandjegyért.

Balatonfenyves. Az időjárástól függ a strandok látogatottsága, de a főszezonban mindig tömve vannak a vízpartok
Fotó: MTI/Varga György

Mint ismert, idén is minősítik a balatoni strandokat, és amellett, hogy a legjobb eredményt elérő fürdőhelyek kék hullám zászlót helyezhetnek ki a fürdő bejáratánál, a szállodákéhoz hasonló csillagminősítést is kapnak.

Ennek előzményeként június második felében a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Balatoni Szövetség, a Nők a Balatonért Egyesület és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai a kék hullám zászlóra pályázó strandokon helyszíni szemlét végeznek – ez alapján döntenek a minősítésekről.

A vizsgálat során elsődlegesen a strandok környezeti állapotára, a zöldterületek méretére és a játszóterek higiéniájára irányul a figyelem. A legtöbb pontszámot elért strand tavaly a gyenesdiási diási Játékstrand lett, amely a Balaton járványügyi védekezésben legfelkészültebb strandja 2020 címet is elnyerte. A Balatoni Turizmusszövetség legdinamikusabban fejlődő strand különdíját a balatonedericsi Zöld Hullám strand kapta.

Példátlan összegek a színvonalra

A Kisfaludy strandfejlesztési konstrukció által 2018-ban 40 település 55 fizetős strandja osztozott kétmilliárd forint Magyar Turisztikai Ügynökségi (MTÜ) támogatáson, 2019-ben 43 szabadstrandnak jutott négymilliárd forint. 2020-ban hatmilliárd forint állt rendelkezésre 80 szabadstrand-korszerűsítésre, a Kisfaludy-program 4. ütemében újabb hárommilliárd forintot kaptak a sikeresen pályázó strandfenntartók.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.