Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Taurus-botrány: terrorizmussal vádolja a Nyugatot Oroszország

Ismét igazolni kell a védettséget vagy a gyógyultságot az ausztriai vendéglátásban

Az oltatlanok alig élvezhetik az osztrák telet

Thurzó Katalin
2021.09.25. 06:57 2021.09.25. 08:35
Az oltatlanok alig élvezhetik az osztrák telet

Újabb fokozatba kapcsol a járványügyi védekezés Ausztriában, ahol a turizmusban idén nem készülnek leállásokra, viszont már októbertől szigorúbb belépési szabályok érvényesek a vendéglátóhelyeken és a rendezvényeken. A síszezon előtt belföldi és dél-németországi kampányokkal ösztönzik a stratégiai területté előlépő osztrák fürdők forgalmát.

– Az utazás az emberi kapcsolatokról, az új megismerésének vágyáról, kíváncsiságunk kielégítéséről szól. Ehhez az alapvetéshez szükséges visszatérni, tévút a korábbi rekordok és vágyál­maink hajszolása. Tanulva a koronavírus-járvány tapasztalataiból, és figyelembe véve az időjárási anomáliákat, mint a pusztító viharok, a tomboló erdőtüzek, áradó folyók, kiszáradó tavak, látszik, hogy új megközelítésre van szükség. A körforgásos turizmusgazdaság alapjai­nak lerakásával talán biztosíthatjuk, hogy tíz, húsz vagy ötven év múlva is beszélhessünk még boldogító utazásokról – fogalmazott lapunknak Kovács Balázs az ausztriai turizmust érintő újabb szigorításokról.

Eszerint a koronavírusos megbetegedések számának emelkedése és a kórházi intenzívkapacitás szűkössége miatt Bécsben – várhatóan egy hónapon át – a jelenlegi szövetségi előírásoknál fokozottabb korlátozások várhatók, ami az oltatlanokat érinti inkább

– mondta a magyar turizmus korábbi bécsi külképviselet-vezetője, aki ma is az osztrák fővárosból segíti az iparág régiós fejlődését.

A GD Consulting tanácsadó cég vezetője kifejtette: alapvetően a turizmusban is a korábban bejelentett háromlépcsős járványügyi eljárásrendet követik. Így fő szabályként az éttermek, a szálláshelyek, az adventi vásárok, a közösségi közlekedés és a sífelvonók szolgáltatásait csak az oltottság és/vagy gyógyultság tényét, illetve a negatív teszt eredményét tartalmazó „zöldpasszus” felmutatásával lehet majd igénybe venni, és például valamennyi kereskedelmi egységre kiterjesztik az FFP2 maszk viselési kötelezettségét. – Az oltott és gyógyult alkalmazottak esetében elég lesz az orvosi maszk viselése az üzletekben. De minden korlátozás attól függ majd, hogyan alakul a kórházak leterheltsége – jegyezte meg Kovács Balázs.

Az oltatlanok mindenesetre elbúcsúzhatnak az éjszakai vendéglátóhelyektől, mert ezeket október elsejétől csak azok látogathatják, akik éltek a vakcina lehetőségével, illetve bizonyítottan felgyógyultak a vírusfertőzésből.

Vagyis a negatív teszteredmény már nem lesz elégséges „belépő” a tömegek által látogatott helyeken. Hasonló előírás vonatkozik majd az ötszáz fősnél nagyobb rendezvényekre is, függetlenül attól, hogy azokat beltéren vagy kültéren rendezik.

– Bár ahhoz, hogy munkát vállalhassanak, a rendezvények személyzetétől elfogadják a tesztet is, de csak a 48 óránál nem régebbi PCR-teszteket, míg az antigéngyorstesztek már csak a 6 és 12 év közötti gyerekek esetén használhatók – sorolta Kovács Balázs. Ugyanígy, csak PCR-tesztet fogadnak majd el azokon a helyeken, ahol 25 fő­nél többen találkoznak zárt térben, továbbá az éttermekben és a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatóknál (fodrász, kozmetikus, masszőr), amennyiben nem oltott vagy gyógyult a vendég.

A turizmusban a síszezonról is szó van már, amelynek szabá­lyait a tervezhetőség érdekében ugyancsak a héten ismertette az ágazati minisztérium. Kovács Balázs kiemelte: újdonság tavalyhoz képest, hogy azonkívül, hogy az FFP2 maszkok használata sok helyen előírás, az oltottaknak és a koronavírusos betegségből felgyógyultaknak alig kell majd korlátozásokkal számolniuk. Ám ha a kórházi kapacitás kihasználtsága az intenzív ellátásban eléri a 15 százalékot, akkor az éjszakai szórakozóhelyek és a „sípartik” is csak az oltottaknak vagy a gyógyultaknak lesznek elérhetők.

Az oltás az egyetlen megoldás, hogy biztonságos, túlzott korlátozásoktól mentes téli vakációt tervezhessünk

– idézte Kovács Balázs Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter szavait.

(A borítóképen a tiroli Ischgl nyáron, ahol 2020 elején rengetegen fertőződtek meg a koronavírussal. Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.