Boros Imre: Orbán Viktor a nyugdíjakkal sem viccel

Már a jövő év elején visszakaphatják az érintettek a 13. havi nyugdíj teljes összegét. Azt a pénzt, amelyet a balliberális kormányzás áldozott fel a megszorítások oltárán. Mindezt nem hitelfelvétel, hanem a gazdaság teljesítménye teszi lehetővé. Ezzel az Orbán-kormány felszámolja a Gyurcsány-korszak szomorú örökségét.

2021. 09. 24. 13:10
null
20200416 Budapest A CBA üzletiben a hatósági ajánlásokat szigorúan betartják a koronavírus-járvány idején. A nyugdíjas vásárlók az élelmiszerüzletet csak a korlátozásban előírt időben látogathatják. A 65 évnél fiatalabbak ekkor nem mehetnek be a boltba. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Harcolni kell azért, hogy gyorsabban megtörténjen a tizenharmadik havi nyugdíj visszaállítása, és a nyugdíjasok jövőre ne csak a második heti, hanem a harmadik, esetleg a negyedik heti többletet is megkaphassák – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

A miniszterelnök ehhez azt is hozzátette, hogy úgy szeretne a következő választáson az emberek elé állni, hogy amit a Gyurcsány–Bajnai-kormány elvett a nyugdíjasoktól, azt ez a kormány az utolsó fillérig visszaadja.

A 13. havi nyugdíjat és a közszféra 13. havi bérét a balliberális kormány áldozta fel a megszorítások oltárán. Az Orbán-kormány 2010 után teljesen más gazdaságpolitikát hirdetett meg, és minden lépésével azt kívánta elérni, hogy betartsa az ígéreteit. Ilyen volt az, hogy egymillió új munkahely létrehozását segíti elő az állam. Ez teljesült. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon szomorú örökségének eltakarításában fontos mérföldkő a 13. havi nyugdíj visszaépítése. Ezért született meg a következő döntés, miszerint 2021-től kezdődően négy részletben kifizeti az állam a tizenharmadik havi nyugdíjat. Ez azt jelentette, hogy 2021-ben a nyugellátások januári összegének a 25 százalékát odaadták, majd 2022-ben annak ötven százalékát, 2023-ban pedig a 75 százalékát fizetik ki. Ezt követően 2024-től az érintettek a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét évente kézhez kapják. A kormányfő bejelentése alapján vélhetően ez nem így lesz, hanem jó eséllyel már jövőre minden érintett gazdagabb lesz egy teljes havi juttatással.

– Azt világosan tudjuk, hogy amit Orbán Viktor mond, azt komolyan gondolja. Nem viccel, nem játszadozik, idő előtt nem kotyog ki ilyen dolgokat. Amit most bejelentett, amögött pontos számítások állnak – mondta a Magyar Nemzetnek Boros Imre. A közgazdász jelezte: virul a gazdaság, szinte nincs olyan utca az országban, ahol ne építkeznének. Mindemellett a gyors vakcinázásnak köszönhetően az ország gazdasága hamarabb kaphatott lendületet, mint Európa más állama. Mindezek mellett rekordokat döntenek a külföldi beruházások.

– Lehet látni a különböző ágazatokban a rendelésállományokat, tehát megalapozottak azok a várakozások, amelyek szerint kiugró lesz az idei gazdasági növekedés – magyarázta a szakértő. 

Boros Imre kitért arra is, hogy mindebből lehetőség nyílik arra, hogy a kormány kompenzálja azokat, akik jelentős veszteségeket szenvedtek 2010 előtt. Ide tartoznak a nyugdíjasok.

A költségvetésnek többlete lesz, ezt a pénzt fontos célokra lehet elkölteni. A 13. havi nyugdíj visszaállítása ilyen. Orbán Viktor az interjúban hangsúlyozta azt is, hogy „hitelből, meg hozomra nem szabad sem bért, sem nyugdíjat emelni, amögött teljesítménynek kell lennie”.

– A kormány pontosan látja, hogy az idősebb korosztályt komoly érdeksérelem érte 2010 előtt, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon országlása idején. Most ott tartunk, hogy az ország gazdasági teljesítménye lehetővé teszi, hogy az érintettek megkapják azt, amit elvettek tőlük. Ehhez nem kell hitel, ezt a fenntartható gazdasági teljesítmény teszi lehetővé – tette hozzá a közgazdász.

Borítókép: Jelentősen megnő a következő időszakban a nyugdíjasok juttatása. Fotó: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.