Készülődnek a régi világ emberei

Ahogy Gyurcsány Ferenc politikai bizalmasai megjelentek Karácsony Gergely körül Budapesten, úgy bukkant most elő Bajnai Gordon is. A volt kormányfő – aki a Gyurcsány-kormányokat több pozícióban is kiszolgálta – a főpolgármestert szeretné miniszterelnöknek. Mindez azt is mutatja, hogy Karácsony Gergely a 2010 előtti világ vezetőinek a politikai foglya. Visszaidézzük, milyen világ volt Magyarországon, amikor a Nemzetközi Valutaalap diktálta a tempót.

2021. 09. 14. 6:44
Bajnai Gordon; Karácsony Gergely
Budapest, 2014. május 25. Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, megválasztott európai parlamenti (EP-) képviselője (j) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, az Együtt-PM politikusa a pártszövetség eredményváróján Budapesten, egy Dob utcai szórakozóhelyen az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeledve a parlamenti választásokhoz, újabb figura bukkant elő a 2010 előtti világból. Előkerült Bajnai Gordon is, a volt kormányfő Karácsony Gergely mellett tette le a voksát. Mindez többek szerint ékesen bizonyítja, hogy a miniszterelnöki pozícióra törő főpolgármester valóban Gyurcsány Ferencék politikai foglya. 

– Bajnai Gordon 2010 előtt többféle pozícióban is kiszolgálta a Gyurcsány-kormányt. Ez azt is jelenti, hogy tudott az összes hazugságról, amellyel megtévesztették a választókat és az Európai Uniót. Eltagadták az ország valós gazdasági és pénzügyi helyzetét – idézte vissza a múltat a Magyar Nemzetnek Boros Imre. 

A közgazdász felhívta a figyelmet arra, hogy Bajnai Gordon és Gyurcsány kapcsolata még a rendszerváltozás előtti időbe nyúlik vissza. Nem véletlen, hogy 2009 áprilisában végül Bajnai vette át a kormányzást. Ő volt az, aki teljes egészében kiszolgálta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásait és irdatlan megszorításokat vezetett be.

Ismert, hazánk rettentő gyenge állapotban volt, amikor ideért a 2008-as pénzügyi válság. Már akkor arról szóltak a hírek, hogy Magyarország segítségre szorul majd a csőd elkerüléséhez. Ez egyébként még Pakisztán, Ukrajna és Izland esetében merült fel.

Hazánk húszmilliárd eurós hitelkeretet kapott, amely szokatlanul nagynak minősült. A Neue Zürcher Zeitung így írt erről 2008. október 30-án: A készenlétbe helyezett hitelkeret több mint tízszerese Magyarország IMF-kvótájának, és így jelentősen meghaladja a szokásos pénzügyi támogatás felső határát. 

A tekintélyes svájci lap megjegyezte: újdonságnak számít az is, hogy Magyarország az első uniós tagállam, amely a valutaalap segítségére szorul. 

A cikk a gazdasági szükséghelyzet fő okát az államháztartási és a fizetési mérleg kettős deficitjében látta. Akkor a nemzetközi befektetők rövid idő leforgása alatt megvonták a bizalmukat az országtól, ami a külföldi hitelek beáramlásának elapadását és a forint árfolyamának mélyrepülését eredményezte. – Tekintettel arra, hogy az ország nagymértékben függ a külföldi tőkétől, külföldi adósságállománya pedig tetemes, a hirtelen hangulatváltozás különösen keményen érintette az országot – írta a lap.

Az IMF-hitelért cserébe nagy árat fizetett a lakosság. Bajnai Gordon 2009-ben azt mondta, hogy a programja fájni fog és minden családtól áldozatot követel. Bejelentették, hogy nem fizetik ki abban az évben a 13. havi nyugdíj második részét, a juttatást pedig 2010-től teljesen eltörlik. Megszüntették a közszféra 13. havi fizetését is, és két évre rögzítették a kifizetéseket. Tíz százalékponttal csökkentették a táppénzt, és háromról két évre szállították le a gyes és a gyed időtartamát. Bejelentették a jövedéki adó emelését, valamint a gáz- és távhőár-támogatás kivezetését. Jött volna az ingatlanadó is, de annak tervezete utóbb elbukott az Alkotmánybíróságon. 

– Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc egyaránt kiszolgálója a globális hatalmaknak. Az IMF-hitelből is tulajdonképpen a külföldi tulajdonban lévő bankokat segítették ki, ennek az árát azonban a magyar emberek fizették meg – hangsúlyozta Boros Imre.

A valutaalaptól, a Világbanktól és az uniótól kapott hatalmas hitelkeretet végül az Orbán-kormány idején törlesztette az ország, mégpedig a lejárati idő előtt.

Borítókép: Ismét kiderült, hogy kormányfői babérokra törő főpolgármester Gyurcsányék politikai foglya. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.