időjárás 4°C Taksony 2021. November 29.
logo

Járvány alatt is megakadályozható a tömeges munkanélküliség

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.13. 21:20 2021.10.13. 21:23
Járvány alatt is megakadályozható a tömeges munkanélküliség

– Helyesen tette a kormány, hogy a koronavírus-járvány alatt fellépett a tömeges munkanélküliség kialakulása ellen, ugyanis az akkor meghozott intézkedések nyomán Magyarország mára az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szentkirályon. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Szentkirályi Magyarország Kft. új raktárcsarnokának alapkőletételén vett részt. A 956 millió forintos beruházáshoz az állam 335 millió forint támogatást nyújtott, és ezért cserébe a cég 492 munkahely megőrzésére vállalat kötelezettséget. Az ásványvíz- és üdítőitalgyártó üzem két ütemben megvalósuló bővítése emellett várhatóan nyolc új munkahelyet is teremt.
 

A miniszter beszédében kiemelte, egyesek azon az állásponton voltak, hogy hitelekből segélyeket kell osztani az embereknek, ez azonban csak eladósodáshoz és kiszolgáltatottsághoz vezet. Jelezte: a kormány inkább a tömeges munkanélküliség megakadályozását finanszírozta a beruházásösztönzési programja segítségével, aminek köszönhetően több tízezer munkahely menekült meg országszerte.

– Nyugodtan meg lehetett azt fogalmazni, hogy azok biztos nem lesznek ennek az új korszaknak a nyertesei, […] akik leépítettek, akik bezárták a gyáraikat – jelentette ki. – Miközben a világon gyárbezárásokról szóltak a hírek, és 114 millió munkahely szűnt meg globálisan, Magyarországon az előző negyedévben 18 százalékos volt a gazdasági növekedés, és jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik. Továbbá napjainkban 4,7 millióan dolgoznak az országban, többen, mint a rendszerváltás óta bármikor – közölte. Ennek köszönhetően jó esély van arra, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) idei növekedése elérje az 5,5 százalékot, és az állam ekkor visszafizesse a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

Szijjártó Péter a Szentkirályi Magyarország Kft. beruházását a céges sikertörténet újabb fejezetének nevezte. Aláhúzta, hogy Magyarországon az elmúlt két évtizedben több mint duplájára nőtt az egy főre jutó ásványvíz-fogyasztás. Továbbá arra is kitért, hogy a magyar élelmiszeripar az idei év első hét hónapjában 11 százalékkal növekedett. Végezetül arról is beszámolt, hogy az állam 32 milliárd forintos támogatásával Bács-Kiskun megyében ezzel együtt 67 beruházás valósult vagy valósul meg kilencvenmilliárd forint értékben. Ezek a projektek pedig mintegy 17 400 munkahely megmentéséhez járultak hozzá – ismertette a távirati iroda.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Szentkirályi Magyarország Kft. új raktárcsarnokának alapkőletételén Szentkirályon. Fotó:MTI/Bús Csaba