időjárás 3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Akkumulátoripari egyezség született

Forrás: MTI
2021.11.29. 19:37 2021.11.30. 07:40
Akkumulátoripari egyezség született

A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EIT InnoEnergy vezérigazgatójával, Diego Pavíával hétfőn Budapesten.

Az eseményen elhangzott: a szándéknyilatkozat célja, hogy a felnőttképzésben, a szakképzésben és az egyetemi képzésben Magyarországon is megjelenjenek a Európai Akkumulátorszövetség (European Battery Alliance, EBA) akadémiája által kínált programok. Palkovics László az aláírás előtt megbeszélést folytatott Maroš Šefčovičcsal, az Európai Bizottság (EB) alelnökével, intézményközi kapcsolatokért és tervezésért felelős biztossal is. Az innovációs és technológiai miniszter a beszédében meggyőződésének nevezte, hogy a klímavédelem mellett a zöldgazdaságra való áttérést célzó politika jelentősége abban rejlik, hogy kiemelkedő pozíció elérését biztosíthatja az azt alkalmazó nemzeteknek a fosszilis energiahordozók utáni kor energiarendszereit meghatározó technológiákért és az azokhoz szükséges erőforrásokért folytatott globális versenyben.

Palkovics László hozzátette: tárgyalópartnerével folytatott megbeszélése alatt a kutatás-fejlesztés és az innováció fontossága mellett a legnagyobb figyelmet a zöldátálláshoz nélkülözhetetlen akkumulátoros villamosenergia-tárolás kapta. A megállapodásról azt közölte: Magyarország egy európai szinten fejlesztett, egységesíthető oktatási programot vesz át.

Maroš Šefčovič egyebek mellett arról beszélt, hogy Európa nagyon sikeres akkumulátoripart fog kialakítani, Magyarország pedig az iparág egyik úttörőjének számít, és akkumulátoripari piacvezetővé vált. A megállapodás tárgyát jelentő képzés fontosságáról szólva elmondta: Európában az akkumulátoriparnak 2025-re nyolcszázezer szakemberre lesz szüksége. Magyarország ezen a területen nagyon nagy léptékben halad – jelentette ki, példaként említve a magyar akkumulátorstratégia megalkotását.

Borítókép: A gödi Samsung SDI akkumulátorgyár 2020. január 28-án. (Fotó: MTI/Mónus Márton)