időjárás 1°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Semmi jele a munkaidőkerettel kapcsolatos tömeges jogsértéseknek

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium
2021.11.25. 07:39 2021.11.25. 08:20
Semmi jele a munkaidőkerettel kapcsolatos tömeges jogsértéseknek

A kormány által lehetővé tett rugalmasabb munkaidőkeretnek köszönhetően – amelyet a baloldal rabszolgatörvényként emlegetett és hazugságokat terjesztett róla – jelentősen nőtt a foglalkoztatottság.

A kormány tavaly a munkahelyek megőrzése érdekében tette lehetővé a korábbinál szélesebb körben a rugalmasabb foglalkoztatást a vállalkozások számára. Így a 2008-as pénzügyi világválság következményeivel szemben a járványhelyzetben sikerült elejét venni a nagyarányú leépítéseknek.

Az eredményes gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhetően a rendszerváltás óta nem tapasztalt szintre nőtt a foglalkoztatás, mintegy 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon.

A rugalmas magyar szabályozás lehetővé teszi, hogy a munkáltatók a folyamatos munkamenet biztosítása érdekében munkaidőkeretben foglalkoztassák dolgozóikat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jogi értelmezési tájékoztató közzétételével is megkönnyítette az előírások megfelelő alkalmazását. A foglalkoztatási forma a pihenőidő egyenlőtlen kiadásával segít megvédeni a munkahelyeket, biztosít rendszeres jövedelmet a munkavállalóknak.

A baloldal vezetett be rabszolgatörvényt

A Gyurcsány-kormány idején, 2007-ben jelent meg a ma a baloldal által rabszolgatörvénynek nevezett, munkaadók és munkavállalók megállapodásán alapuló túlóráztatás.

A kormány a dolgozók oldalán áll, a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a munkavállalók jogainak érvényesítése, a visszaélések elkerülése érdekében egész évben ellenőrzi a vállalkozásokat. Az őszi rendkívüli célvizsgálat  mindössze egy esetben tárt fel a munkaidőkeret elszámolásával kapcsolatos szabálytalanságot. A hatósági fellépés nyomán az egyetlen mulasztó cég is kifizette munkavállalóinak a jogtalanul levont összegeket. Változatlanul arra bátorítjuk a munkavállalókat, hogy az esetleges jogsértéseket feltétlenül jelezzék a foglalkoztatás-felügyeleti hatóságnál. Ám az eddigi tapasztalatok a legkevésbé sem igazolják az érintettek tízezreiről szóló baloldali híreszteléseket

– hangsúlyozta Bodó Sándor.

Borítókép: illusztráció – dolgozók a Parmen Konzervipari Zrt. nyírmeggyesi gyárában, az avatás napján, 2021. szeptember 6-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)