időjárás 2°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Újabb részletek láttak napvilágot a volt MÁV-székház eladásáról

Magyar Nemzet
2021.11.26. 16:51 2021.11.26. 17:29
Újabb részletek láttak napvilágot a volt MÁV-székház eladásáról

Megkötötték az adásvételi szerződést az egykori MÁV-székházra – számolt be a Magyar Nemzet november 24-én, kedden a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) tájékoztatása alapján. Mint írtuk, az értékesítést az indokolja, hogy szükségszerű megválni azon állami vagyonelemektől, amelyek társadalmi célokat, illetve közfeladat ellátását nem szolgálják, így tulajdonban tartásuk sem indokolt. Ilyen ingatlan volt az Andrássy út 73–75. alatti volt MÁV-székház is, amelyet több másik ingatlannal együtt, csomagban értékesített az MNV. 

A volt MÁV-székház értékesítésére – tájékoztatott a vagyonkezelő – 2019-ben többször is kísérletet tett az MNV az általa üzemeltetett nyilvános és átlátható online aukciós felületen, az Elektronikus Aukciós Rendszeren (EAR) keresztül, független értékbecslő szakértő véleménye alapján. Az értékesítési próbálkozások minden alkalommal az akkori százszázalékos áron, 7,9 milliárd forint értéken zajlottak, eredménytelenül. A nagymértékű állagromlás elkerülése érdekében 2020-ban ismételten kezdeményezte a vagyonkezelő az értékesítést, a székház az aktuális értékbecslés összegén, 7,112 milliárd forintért, majd – második körben – kilencvenszázalékos áron, 6,4008 milliárd forintért összegért hirdették meg, ismét sikertelenül.

Idén újfent elhatározás született az épület értékesítéséről, ezúttal új szempontok figyelembevételével. A döntés annak reményében történt, hogy a csomagképzési koncepció jobban felkeltheti a befektetők figyelmét. Az ilyen típusú értékesítés célja az, hogy a nagyobb potenciállal bíró ingatlanok mellett olyanok is gazdára találjanak, amelyek a korábbi értékesítési kísérletek során önállóan nem keltek el. Az értékesítés sikerességét az is bizonyítja, hogy az egykori MÁV-székház az említett csomag részeként – a többszöri, érdeklődéstől mentes próbálkozásokat követően – árcsökkentés nélkül,

százszázalékos értékén, tehát 7,112 milliárd forintért kelt el.

A teljes csomagért, amely a Budapest I. kerületében lévő Táncsics Mihály utca 1. szám alatt található ingatlant is tartalmazta, 14,6 milliárd forintot fizetett a ReoCo Value Added Ingatlanalap.

Fentiekre tekintettel tehát nem helyes a 444.hu és a Telex azon állítása, amely szerint a MÁV egykori székháza 6,3 milliárd forintért kelt volna el. A csomagban lévő siófoki Erzsébet Szálloda értéke pedig helyesen 2,006 milliárd forint a vagyonkezelő tájékoztatása szerint. Az MNV hangsúlyozta azt is, hogy a csomag részét képező ingatlanok mindegyikét százszázalékos, a független szakértő által elkészített szakmai dokumentációban foglalt értéken hirdette meg.

Borítókép: Máthé Zoltán/MTI