Érdemes még az év vége előtt babakötvényszámlát nyitni

A december 31-ig beérkező befizetések esetén még erre az évre is jár az állami támogatás.

Forrás: MTI2021. 12. 05. 10:00
Szab Szilvia
Budapest, 2014. februr 3. Szab Szilvia 13-szoros vilgbajnok, 9-szeres Eurpa-bajnok kajakoz babaktvnyt vsrol az llampnztri gyflszolglat-rtkpapr Forgalmazs V. kerleti jrsi kirendeltsgn 2014. februr 3-n. MTI Fot: Mohai Balzs Fotó: Mohai Balázs

A december 31-ig beérkező befizetések esetén még erre az évre is jár az állami támogatás.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a babakötvényben havonta bármekkora összeg félretehető, a kamata rendkívül kedvező: az előző évi infláció plusz három százalék. Az állam ehhez nyújt még további maximum hatezer forint külön támogatást minden évben. 

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, akkor 2022-től duplájára – 12 ezer forintra – emelkedik a babakötvények utáni állami támogatás

– emelte ki Tállai András.

A babakötvény módot ad a szülőknek, nagyszülőknek és más rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, fiatalabb családtagjaik későbbi anyagi lehetőségeihez, mégpedig hosszú távú, biztonságos formában – emlékeztetett az államtitkár. 

Kiindulópontként az állam minden újszülöttnek automatikusan ad 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást 

– részletezte Tállai András.

A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvény azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott összegből, ha valamelyik hozzátartozó úgynevezett Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek  – tette hozzá.

A számlanyitást rendkívüli módon megkönnyítette a Magyar Államkincstár, az otthonról, kényelmesen néhány perc alatt elvégezhető

–  fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy nem is kell hozzá semmi más, csak ügyfélkapu, amellyel jelenleg több mint ötmillió magánszemély rendelkezik. Vagyis a szülők jelentős többségének könnyen elérhető az új szolgáltatás, így még tovább nőhet a babakötvényesek aránya.

A családtagok és az állam befizetései révén 143 milliárd forint kamatozik már a gyermekeknek babakötvényben

 – mondta Tállai András.

Megjegyezte azt is, hogy például egy szülő vagy egy nagyszülő havi ötezer forintos befizetéséből az idén született gyermek a 18. születésnapját követően 2,2 millió forintot kaphat. Ez az összeg pedig még nagyobb lehet, amennyiben az Országgyűlés megszavazza a Pénzügyminisztérium állami támogatás duplázására vonatkozó javaslatát.

Borítókép: Szabó Szilvia 13-szoros világbajnok, 9-szeres Európa-bajnok kajakozó babakötvényt vásárol az Állampénztári Ügyfélszolgálat értékpapír-forgalmazás V. kerületi járási kirendeltségén 2014. február 3-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.