Milliárdokat költünk szaloncukorra

A felmérések azt mutatják, hogy egyre többen keresik a minőségi édességeket hazánkban.

Magyar Nemzet
2021. 12. 10. 15:21
Hegyeshalom, 2017. december 9. Szaloncukorpaprba csomagolt kavics egy karcsonyfn a hegyeshalmi bnyatnl megrendezett hagyomnyos karcsonyi bvrnnepsgen 2017. december 9-n. A rendezvny magyar s osztrk rsztvevi feldsztett fenyfkat helyeztek el a vz alatt. MTI Fot: Krizsn Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hétmilliárd forintot költünk szaloncukorra – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A köztestület tájékoztatása szerint a felmérések azt mutatják, hogy egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat hazánkban. Egy-egy háztartásban pedig évente egykilónyi szaloncukrot vásárolnak, ami összességében mintegy 3500 tonnának felel meg.

A szaloncukor-értékesítés a 2020-as év kivételével évről évre növekvő tendenciát mutat, az egyik legnépszerűbb szezonális terméknek számít a karácsonyi időszakban.

A legkedveltebb ízek továbbra is a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes. A gyártók ugyanakkor évről évre új ízesítésekkel lépnek piacra. Az idén második alkalommal megrendezett Év Szaloncukra 2021 versenyre 152 ízt neveztek be.

Bár az alapanyagok beszerzésével idén sem volt probléma, az áruk 2021-ben jelentősen megemelkedett, a drágulás pedig begyűrűzött a szaloncukrok piacára is. A gyártáshoz szükséges alapanyagokat jellemzően a világpiacról szerzik be a vállalkozások, holott több hazai gyártó kínálatában is szerepelnek egyes előállításhoz szükséges alapanyagok, mint például a marcipán. A hazai alapanyaggyártók ugyanakkor a mennyiség és ár tekintetében nem tudják a multinacionális gyártók igényeit teljesíteni, így a hazai alapanyag-beszállítás alapvetően a gyümölcsökre és a feldolgozott termékekre korlátozódik. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/ Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.