Jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottak száma jelentősen, a januári adat alapján több mint százezer fővel növekedett éves alapon, míg a munkanélküliségi ráta érdemben csökkent.

2022. 02. 25. 10:19
null
Csobánka, 2015. április 10. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai megtisztítanak egy kátyúzásra elõkészített munkagödröt a Csobánka és Pilisvörösvár közötti úton 2015. április 10-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs

A foglalkoztatottak száma jelentősen, a januári adat alapján több mint százezer fővel növekedett éves alapon, míg a munkanélküliségi ráta érdemben csökkent.

A 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,644 millió volt 2022 januárjában. 

A 2021. november–2022. januári időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,676 milliót tett ki, 75 ezerrel volt több, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Ebben a három hónapban az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 75 ezerrel több, 4,676 millió volt, míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 87 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 15 ezerrel csökkent – írta a KSH.

Január és november között a 15–64 évesek közül 4,568 millióan minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 73,9 százalék volt. A férfiak esetében a foglalkoztatottak létszáma 2,42 millió volt, foglalkoztatási rátájuk – demográfiai okokból – 0,9 százalékponttal, 78,4 százalékra nőtt. A nőknél a foglalkoztatottak létszáma 58 ezerrel, 2,148 millióra, a foglalkoztatási ráta 2,7 százalékponttal, 69,5 százalékra emelkedett. A fiatalok 15–24 éves korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 274 ezer volt, foglalkoztatási rátájuk 0,8 százalékponttal, 28,0 százalékra nőtt. 

A legjobb munkavállalási korú 25–54 éves népesség körében a foglalkoztatási ráta 1,5 százalékponttal, 87,7 százalékra, míg az idősebb 55–64 éves korosztályban 3,5 százalékponttal, 64,3 százalékra emelkedett.

Regős Gábor, a Századvég elemzője munkaerőpiaci adathoz fűzött kommentárjában kiemelte, hogy a decemberről januárra csökkenő foglalkoztatás és növekedő munkanélküliség esetében leginkább szezonális okok játszottak szerepet, hiszen januárban a foglalkoztatás jellemzően alacsonyabb, mint az előző év decemberében, amit az ünnepek elmúltával kisebb kiskereskedelmi forgalom és ehhez kapcsolódó alacsonyabb foglalkoztatás magyaráz. Éves alapon ugyanakkor a foglalkoztatottak száma jelentősen, a januári adat alapján több mint százezer fővel, míg a háromhavi átlagot tekintve több mint 70 ezer fővel emelkedett, és a munkanélküliségi ráta is érdemben csökkent. Ebben egyaránt 

szerepe lehetett a kedvezőbb gazdasági teljesítménynek és annak, hogy idén nem voltak a koronavírushoz kapcsolódó szigorú korlátozások. 

A foglalkoztatás éves alapú bővülése legnagyobb részben az elsődleges munkaerőpiachoz köthető, ahol 87 ezer fővel növekedett a foglalkoztatás. A közfoglalkoztatás szerepe továbbra is csökken, egyre kevesebben dolgoznak ilyen munkaviszonyban. Fordulat látszik ugyanakkor a külföldön dolgozók számában: az előző időszak csökkenéseit minimális növekedés követte januárban. A foglalkoztatás minden korosztályban emelkedett, a foglalkoztatási ráta bővülése az 55–64 éveseknél volt a legnagyobb. Összességében 

a foglalkoztatás magas szinten állandósul Magyarországon, bár mint látható, minimális tartalékok azért még vannak, 

azonban ezek mozgósítása és munkaerőpiaci integrációja egyre nehezebb, így amennyiben a munkaerő iránti kereslet továbbra is magas marad, sőt tovább bővül, az a munkaerőhiány súlyosbodását eredményezheti.

Borítókép: Kátyúznak a Magyar Közút munkatársai (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.