A komolyabb szigorítás még most jöhet

A kamatfolyosó egyoldali kiszélesítéséről határozott ma a monetáris tanács, a további szigorításokra valószínűleg csütörtökön kerül majd sor. A pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása érdekében, amelyet a forint gyengülésére játszó külföldi piaci szereplők hétfőn a négyszáz forintot is elérő euróárfolyammal rengettek meg, a jegybank minden eszközt készen áll bevetni.

Horváth Éva
2022. 03. 08. 18:47
Banknotes Background, Hungarian Forints
Banknotes Background, Hungarian Forints Forrás: 123 rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A pénzügyi rendszer továbbra is stabil, a monetáris tanács ezt részpiaconként áttekintette a mai ülésén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás mellett a piaci stabilitás fenntartása – hangsúlyozta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke az MNB Monetáris Tanácsának tegnapi, nem kamatmeghatározó ülése utáni háttérbeszélgetésén. A testület száz bázisponttal megemelte a kamatfolyosó felső szélét, így az egynapos hitelkamat az eddigi 5,4 százalékról 6,4 százalékra kúszott fel. Ezzel együtt az egyhetes fedezett hitel kamatát is hasonló mértékben, 5,4-ről 6,4 százalékra módosította. A jegybanki testület a 3,4 százalékos jegybanki alapkamathoz és a valódi irányadó eszközt jelentő – csütörtökön felülvizsgálandó – egyhetes betéti kamathoz viszont most még nem nyúlt, ahogy nem változott az egynapos betéti kamat 3,4 százalékos szintje sem.

Az alelnök a kifejtette: a lakosság bizalma változatlanul erős a forintmegtakarítások iránt, az állampapírpiacon a Prémium Magyar Állampapír iránti erős kereslet ellensúlyozza a Magyar Állampapír Plusz alacsonyabb értékesítését. A lakossági devizabetétek állománya viszont csökken, ami a forintot erősítő hatással bír.

Virág Barnabás a kamatdöntés hátterét vázolva rámutatott: az egyértelmű, hogy a gazdasági növekedési kilátások csökkentek, az inflációs várakozások viszont emelkedtek az orosz–ukrán háború miatt.

Az utóbbi két hétben a külföldi piaci szereplők a forint gyengülésére játszó, úgynevezett short pozíciókat vettek fel, spekulációk jelentek meg, ami egy ilyen, geopolitikai feszültségekkel terhes időszakban természetes jelenség. Az elmúlt másfél hétben külföldi szereplők mintegy hatszázmilliárd forintnyi pozíciót építettek ki. Ilyen volumenre már volt példa, de a felépülésének gyorsaságára nem.

A jegybank ezeket a short pozíciókat igyekszik drágítani, ám nemcsak a kamatemelés eszközével – utalt rá a monetáris szakember. Kijelentette: a devizatartalékok szintje megfelelő, a jegybanki intervencióval kapcsolatos lépéseket viszont továbbra sem kommentálják, ugyanakkor az MNB minden eszközével készen áll beavatkozni a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása érdekében.

A jegybank következetesen folytatja az infláció megfékezésére meghirdetett kamatemelési ciklust, az egyhetes betét és az alapkamat szintje össze fog érni. Február közepéig az MNB becslése szerint folytatódott a gyors gazdasági növekedés Magyarországon, mértéke elérhette a nyolc százalékot. Ugyanakkor az infláció is a 8-8,5 százalékos szintre érhetett.

A hétfői négyszáz forintos mélyrepülés után az eurót kedden a kora reggeli 393,41 forint után délben már 386,42 forinton jegyezték, ami 1,8 százalékos forinterősödésnek felel meg. Délután azonban nem változott jelentősebben a forint árfolyama, az euró/forint kurzus 388,5 közül mozgott, ami azt jelzi, hogy az MNB kamatdöntése érdemben nem befolyásolta az árfolyamot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.