időjárás 12°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Befejeződött az Északi Áramlathoz szükséges turbina javítása

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.03. 12:36 2022.08.03. 13:40
Befejeződött az Északi Áramlathoz szükséges turbina javítása

– Befejeződött az Északi Áramlat 1 földgázvezetékhez szükséges turbina karbantartása, így nincs technikai akadálya annak, hogy Oroszország teljesítse a gázszállítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán a karbantartást végző vállalat mühlheimi telephelyén.

A kancellár a többtonnás berendezés előtt tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a turbina nem csupán kifogástalan állapotban van, hanem az összes hivatalos dokumentum is rendelkezésre áll ahhoz, hogy leszállítsák a vezetéket üzemeltető Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalatnak.
A turbina használatba vételének jogi akadályai sincsenek, hiszen a földgázkitermelés és földgáz-kereskedelem területét nem érintik az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországra kivetett szankciók.

– Már csak arra van szükség, hogy az orosz fél oldalán „legyen valaki, aki azt akarja, hogy megérkezzen” a berendezés, ebben az esetben „nagyon gyorsan” eljuttatják – mondta Olaf Scholz a távirati iroda tudósítása szerint.

A kancellár arról is szólt, hogy a Gazprom az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 1 mellett a Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül futó Yamal vezeték, valamint a Németországba az Ukrajna–Szlovákia–Ausztria útvonalon érkező Transgas vezeték révén is rendelkezik megfelelő kapacitással ahhoz, hogy hiánytalanul teljesítse szerződéses kötelezettségeit.

– Ugyanakkor az Ukrajna elleni háború miatt továbbra is számolni kell azzal, hogy adódhatnak az orosz fél által „mondvacsinált okok, amelyek miatt majd valami megint nem működik” – emelte ki a német kancellár, ismertetve az orosz földgázimport kiváltását szolgáló intézkedéseket, köztük a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas tengeri terminálok építését.

A turbina előre tervezett, rutinszerű karbantartásával kapcsolatban Christian Bruch, a munkálatokat végző Siemens Energy elnök-vezérigazgatója a többi között elmondta, hogy a portovajai kompresszorállomáson – ahol a berendezést üzemeltetik – a Gazprom rendelkezésére áll egy ugyanolyan turbina, mint amely a mühlheimi telephelyen vesztegel. Az eddigi gyakorlat szerint ezt a turbinát akkor állítják üzembe, amikor már úton van az állomás felé a karbantartásra elszállított berendezés.

Az Északi Áramlat 1 mindössze húszszázalékos kapacitáson működik, a Gazprom állítása szerint kizárólag a turbina karbantartásával összefüggő műszaki okok miatt.

A turbina karbantartását a Siemens Energy egyik kanadai telephelyén végezték, és a munka befejezése után Justin Trudeau kanadai kormányfő közreműködésével szállították Németországba.

Ezzel kapcsolatban Olaf Scholz a mühlheimi tájékoztatón kiemelte: nagyon hálás az ottawai vezetésnek azért az igen jelentős hozzájárulásért, amellyel segített világossá tenni, hogy nincsen semmilyen műszaki oka a gázszállítás visszafogásának az Északi Áramlat 1 vezetéken.

Mindezzel kapcsolatban a kancellár a The Globe and Mail című kanadai lapnak egy interjúban – amelyet a német kormány portálján is közöltek – kifejtette, hogy Justin Trudeau segítségével „leleplezték Vlagyimir Putyin blöffjét”, az orosz elnök így már nem magyarázhatja technikai okokkal a gázszállítások visszafogását.

Németországban Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásban. A szövetségi kormány igyekszik lazítani ezt a függőséget, legutóbbi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült 35 százalékra csökkenteni a háború kezdete óta.
Borítókép: Olaf Scholz német kancellár a turbina a karbantartását végző vállalat mühlheimi telephelyén (Fotó: AFP/Sascha Schuermann)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.