időjárás -3°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Megvan az alap a Magyarország és Peru közötti együttműködés fejlesztéséhez

Magyar Nemzet
2022.09.08. 16:12 2022.09.08. 16:25
Megvan az alap a Magyarország és Peru közötti együttműködés fejlesztéséhez

Megvan az alap a Magyarország és Peru közötti együttműködés fejlesztéséhez, ami a mostani válságos időszakban segíthet a magyar gazdaság növekedésének fenntartásában – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Limában. A tárcavezető Roberto Sánchez külkereskedelmi és idegenforgalmi miniszterrel való tárgyalása után elmondta, hogy az ukrajnai háború példátlan gazdasági, politikai és biztonsági kihívások elé állítja a világot. Ez pedig szerinte megnöveli a megbízható partnerségek jelentőségét, főleg egy olyan ország számára, amely annyira nyitott gazdasággal rendelkezik, mint Magyarország. 

 

A magyar gazdaság válság alatti növekedésének szempontjából is rendkívül fontos, hogy a nemzetközi gazdasági-kereskedelmi együttműködéseink folyamatosan bővüljenek. A magyar–perui együttműködés szorosabbra fűzése is segít abban, hogy az elkövetkezendő nehéz világgazdasági időszakban is növekedő pályán tudjuk tartani a magyar gazdaságot 

– mutatott rá Roberto Sánchez.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy ehhez jó alapot ad a kétoldalú kereskedelem tavalyi 62 százalékos bővülése, valamint hogy a magyar cégek egyre erősebb pozíciót töltenek be a dél-amerikai országban.

Példaként említette, hogy a Richter piacvezető több gyógyszer tekintetében is, illetve Peruban keresik a magyar technológiák felhasználásának lehetőségét a mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási fejlesztésekhez, ezért különösen fontos az együttműködés a két ország agráregyetemei között.

A miniszter közölte, hogy ezen fejlődő együttműködés aládúcolása érdekében három együttműködési megállapodást írnak alá a nap folyamán, amelyek alapvetően az emberek közötti kapcsolatokat segítik kialakítani, elmélyíteni.

Az első egy ösztöndíj-megállapodás, amelynek alapján 2023-tól évente húsz perui hallgató érkezhet a magyarországi egyetemekre. Emellett egyezmény születik a diplomáciai akadémiák közötti és a sportügyi együttműködésről, utóbbi különösképp az utánpótlásképzésre és a teqball népszerűsítésére fókuszál – tájékoztatott.

Végezetül pedig hangsúlyozta, hogy felgyorsítják a kettős adóztatás elkerüléséről szóló tárgyalásokat annak érdekében, hogy a magyar vállalatok a lehető legelőnyösebb együttműködést tudják kialakítani perui partnereikkel.

Borítókép: Szijjártó Péter Limában tárgyal perui kollégájával, Roberto Sánchezzel (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.