Mindenkinek jut tűzifa

A megnövekedett igények ellenére minden vásárlót ki tudnak szolgálni az állami erdőgazdaságok. Ennek érdekében átütemezték a munkavégzést, és mindenütt a tűzifatermelést helyezték előtérbe az erdőgazdaságok. Szeptember végétől pedig vasúton és közúton is szállítják a fát azokra a helyekre, ahol arra nagyobb az érdeklődés.

Magyar Nemzet
2022. 10. 01. 9:21
© Unger Tamás
20220719 Bük Tüzifa, áremelkedés. Fotó: Unger Tamás ut Vas Népe Képen: Gazda Zsolt Fotó: Unger Tamás Forrás: Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országon belüli átcsoportosítással oldja fel a tűzifa iránti megnövekedett igény okozta problémát az Agrárminisztérium. Nagy István, a tárca vezetője közölte: mivel hatalmas az érdeklődés a tűzifaprogram iránt, ezért az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről faanyagot szállítanak át oda, ahol kevesebb az erdő vagy többen élnek.

Az országos tűzifaprogram – amelynek keretében rögzített, hatósági áron juthat tüzelőhöz a lakosság – szeptember 19-én indult. A kezdeményezést meghirdetése óta hatalmas érdeklődés övezi, ennek ellenére az ország 152 értékesítési pontjának nagy részében zökkenőmentes a vásárlók kiszolgálása.

A minisztérium eddigi tapasztalatai szerint a lakossági igények Budapesten és környékén, illetve a Kis- és Nagyalföldön a legnagyobbak, amelyek esetenként  elérik vagy meg is haladják a helyi termelési kapacitást. Ennek megoldása érdekében az erdőgazdaságok átütemezték a munkavégzést, és mindenütt a tűzifatermelést helyezték az előtérbe. Szeptember végétől pedig vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol arra nagyobb az érdeklődés.

– Így jut az első ütemben már 23 500 köbméter faanyag a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba – emelte ki a tárcavezető.

tűzifa
A nagy érdeklődés miatt az erdőgazdaságok átütemezték a munkavégzést, és mindenütt a tűzifatermelést helyezték az előtérbe. Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert

Nagy István elmondta, jelenleg a MÁV-val együttműködésben új vasúti lerakóhelyek kialakítása zajlik, a főváros térségébe pedig plusz fakitermelő kapacitásokat csoportosítanak át. Egyeztetések zajlanak továbbá a katasztrófavédelemmel, a büntetés-végrehajtással, az erdészeti oktatási intézményekkel, hogy az erdőben két-négy méteres hosszban termelt tűzifát a telephelyeken fel tudják darabolni.

– Az elhibázott brüsszeli szankciók következtében kialakult energiaválság miatt elindított hatósági áras tűzifaprogram mellett, a kormány idén is biztosít ingyenesen is tűzifát a kistelepülésen élő rászorulóknak. A Belügyminisztérium szociális tüzelőanyag programjára a kormány ötmilliárd forintot fordít – hívta fel a figyelmet Nagy István.

Hangsúlyozta, az állami erdőgazdasági cégcsoport kiemelt prioritásként kezeli, és folyamatosan teljesíti a lakosság megrendeléseit. Az igényeket országszerte 152 ponton személyesen lehet jelezni, de emellett telefonon, vagy e-mailben is várják az érdeklődéseket. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a tapasztalatok alapján az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel és már a következő évre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány eléri a 70 százalékot. – Tőlük türelmet kérünk, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassuk ki, akiknek a fűtési szezon elején van szüksége a fára – fogalmazott a tárcavezető.

Majd hozzátette: a fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa az ország rendelkezésére áll. A kitermelés pedig mindenütt hatósági engedélyek alapján, szigorúan a fenntarthatósági kereteken belül történik. Az idei télre mindenki, aki fával fűt, hozzá fog jutni a tűzifához.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.