Nagy bajban van Ukrajna, eltörlik az összes adókedvezményt

Már most a háború utáni időkre készülnek.

Magyar nemzet
Forrás: VG2023. 04. 19. 13:11
null
Mariupol, 2022. december 11. A háborúban megrongált házak a délkelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Mariupolban 2022. december 10-én. A várost május 20-án foglalta el teljesen az orosz hadsereg. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már korábban is több kísérletet tettek az adórendszer reformjára Ukrajnában, és figyelembe véve az ország jelenlegi gazdaság helyzetét, illetve az államadósság  szintjét, az adóreform megvalósítása további nehézségekbe ütközik – írja a Világgazdaság. Megjegyzik: lehet, hogy éppen most, az egyre súlyosbodó válságban érdemes átgondolni Ukrajna adórendszerének átalakítását.

Írnak arról is, hogy azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha a közeljövőben nem ér véget a háború, idén csak minimális esély van a reformra, részben azért is, mert a hatályos jogszabályok szerint az új költségvetési időszak előtt hat hónappal tilos az adózási törvények módosítása. Ez a szabályozás arra jó, hogy biztosítsák a pénzügyi szektor stabilitását, és így a vállalkozások is könnyebben tudnak alkalmazkodni a változásokhoz.  

Szerhij Kosztyantinov gazdasági szakértő a lapnak arról beszélt, hogy július 1-jétől az ukrán vállalkozásokra és a lakosságra egészen más „reform” vár, amelynek lényege, hogy eltörlik szinte az összes adókedvezményt, amelyeket az orosz agresszió kezdete óta vezettek be. 

Ez alapján hétről húsz százalékra állítják vissza az üzemanyagok általános forgalmi adóját, és eltörlik a vállalkozások kétszázalékos egységes adófizetési jogát. Továbbá az eddig elhalasztott, viszont már kiszabott bírságok befizetési kötelezettsége is újra aktuális lesz. Hozzáteszik, hogy a döntés az állami költségvetés bevételeinek növelését célozza, illetve az is a célok közé tartozik, hogy a korrupciót véglegesen eltávolítsák az adószférából. 

Borítókép: A háborúban megrongált házak a délkelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Mariupolban 2022. december 10-én (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.