Körkép a Balaton környékéről: vályogháztól a luxusingatlanig

Fokozottan igaz a kétarcúság Somogy vármegyére, ahol a Balaton déli partján magasabbak a négyzetméterárak, mint Budapesten, az aprófalvakban pedig akár pár millió forintért is találni felújítandó vályogházat. Itt sem a megyeszékhely a legdrágább, a csok plusz Kaposváron jól kihasználható, a falusi csok pedig a települések kilencven százalékán igényelhető.

2024. 02. 18. 6:25
Kis-Balaton
A Kis-Balaton egyike a legfontosabb hazai vizes élőhelyeknek Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amennyire élénk a Balaton déli partjának ingatlanpiaca, olyannyira töredezett Somogy vármegye településszerkezete és jelentős szórás mutatkozik ingatlanárakban is – mondta lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Jelezte: lakosságszám alapján az alsó középmezőnyben található a régió, melyre egyáltalán nem igaz, hogy a legnagyobb gazdasági élettel rendelkező vármegyeszékhely lenne a legdrágább. Kaposvár ilyen szempontból kifejezetten a középmezőnyben helyezkedik el, az átlagos négyzetméter mintegy 450 ezer forint. Átlagosan 33 millió forintért cserélnek itt gazdát az ingatlanok, így például a csok plusz Kaposváron jól kihasználható.

Alacsony átlagárak jellemzik Somogy vármegye jelentős részét, míg a legdrágább települések a Balaton-parton találhatók. Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter

A vármegyeszékhelyen az ingatlanok kevesebb, mint felébe, bő harmadába kerülnek, mint a Balaton déli partján lévők. A vármegye legdrágább települései Balatonőszöd, Balatonszemes és Szántód, 1,1 és 1,4 millió forint közötti átlagos négyzetméterárakkal. Az árak annál inkább csökkennek, minél messzebb távolodunk a parttól. Negyedóra autóútra, húsz-harminc kilométerre már csak félmillió forint körüli átlagos négyzetméterárakkal találkozunk.

Somogy vármegyében egyébként kifejezetten alacsony átlagárakkal is találkozni, egészen pontosan 93 településen a négyzetméterárak átlaga nem haladja meg a kétszázezer forintot. 

A legtöbb eladó ingatlan pedig Siófokon vár gazdára. A városban is az idegenforgalom a meghatározó, ez ad munkalehetőséget a tóhoz közelebb eső, de nem a közvetlen parti településeken élőknek is. A vármegye előnye még, hogy kiépült a gyorsforgalmi úthálózat is, ez szintén a déli part mellett szólhat. Több lehetőség rejlik a vármegye déli oldalán is, a horvát határ melletti településeken. Utóbbiakkal kapcsolatban Balogh László elmondta, hogy a rendszerváltás előtt szándékosan hagyták parlagon ezt a területet. Azzal azonban, hogy az M70-es lévén jó minőségű útösszeköttetés létesült a horvát oldallal, felértékelődött az ingázás lehetősége. Ez pedig feljebb értékelheti a határközeli ingatlanokat.

A szakértő a településszerkezetek és árfekvések kapcsán említett szélsőségeket is. A 246 településből 229-en igényelhető a falusi csok, és Somogyban bőven találni nyolcvanmillió forint alatti házakat. Azaz az otthonteremtő kedvezmények két meglévő és egy tervezett vagy pedig három gyerekkel különösen jól kihasználhatók. A legolcsóbb, felújítandó házak már két-hárommillió forinttól elérhetők, a legdrágábbak viszont a tóparton találhatók, egymillió forint feletti négyzetméterárakkal. Csak az Ingatlan.com adatbázisában mintegy hatszáz tóparti ingatlan található, ami azért jelentős, mert a Balaton déli partja összességében sokkal nagyobb arányban van magántulajdonosok kezében, mint az északi, ahol az önkormányzati tulajdonú területek aránya magas.

A négyzetméteráraknak megfelelően 25-30 millió forintért 25-27 négyzetméteres garzonokat találunk a déli parton, míg egy luxusingatlan félmilliárd forintba is kerülhet, de akad a déli parton kétmilliárd forintért is ház.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.