A Balaton térsége is nyerhet a csok plusz és a falusi csok kombinálásával

A Balaton és a főváros az a két régió, amely távolságtól függetlenül vonzó ingatlanpiaci célpont lehet. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a magyar tenger nem csak a németajkúaknak lehet új otthona, hanem a csok plusz és a falusi csok kombinálhatóságának nyertese is lehet, ha az önállódosó fiatalok eddig azért költöztek el, mert nem tudták megfizetni a helybeli ingatlanárakat.

2023. 11. 03. 5:34
Veszprém (vár)megye illusztrció, ingatlan, csok, falusi csok Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több oka is lehet a Balaton reneszánszának, ami már nem csak a külföldi vevők megjelenését foglalja magában. Az Ingatlan.com hivatalos statisztikai adatokat feldolgozó elemzése szerint a múlt évben 138 ezer lakás cserélt gazdát, a külföldiek nyolcezer lakóingatlant vettek. A legtöbbet a német állampolgárok, akik a Balaton környékét részesítették előnyben, a statisztika szerint Zala, Somogy és Veszprém vármegyéket. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunk megkeresésére arról számolt be, hogy a magyar tenger még az osztrák, holland és svájci állampolgárok körében is népszerűnek bizonyult, az ázsiai térségből érkezők pedig túlnyomórészt a fővárost választották

A csok plusz és a falusi csok nem konkurenciái egymásnak. Kombinálhatók, ezzel a Balaton-parti települések sokat nyerhetnek
Fotó: Shutterstock

Korábban már beszámoltunk arról a trendről, mely szerint aki lakóhelyet változtat, az többnyire nem költözik egy másik régióba. Azaz: viszonylag a korábbi lakóhelye környékén marad. Van azonban két kivétel, az egyik a Balaton térsége, a másik pedig a főváros. A külföldiek esetében szerepet játszik a megfizethetőség, mert hiába stagnáltak az ingatlanárak, a forint–euró árfolyam miatt könnyebben tudják ugyanazt a házat megvásárolni. A szakértő hozzátette, munkavállalási céllal is érkeztek, érkeznek a térségbe.

A Balaton népszerűsége pedig könnyen összekapcsolódik az otthonteremtő támogatásokkal. Mindezt pedig oly módon – mondta el a szakértő –, hogy a falusi csokot igénylők több mint fele (összesen) három gyereket tervez, az elérhető támogatott konstrukció pedig ebben az esetben a legmagasabb, jövőre 15 millió forint. Ha ehhez hozzászámoljuk a babaváró támogatás 11 millió forintra emelkedő maximumösszegét és a csok plusz maximálisan igényelhető ötvenmillió forintját – csupán az elérhető maximális összegeket összeadva –, a kisebb településeken hatalmas az ingatlanválaszték, főleg a nagyobba költözők esetében, ahol 150 millió forint a vásárlási értékhatár. A szakértő hozzátette azt is, hogy a csokigénylők jelentős része kertes házat vásárolna, amelyből a külvárosokban, az agglomerációban (ezen belül akár a kistelepüléseken) találhat az igényeinek megfelelőt és megfizethetőt. Ráadásul a támogatott konstrukciók azonos havi törlesztőrészlettel nagyobb összegű hitel felvételének lehetőségét jelentik, mint ha a kamatplafonos piaci konstrukciókat választanák az érintettek. A nagyobba költözők esetében a meglévő vagy összesen tervezett gyermekek száma mellett az is számít, hogy gyakran a meglévő ingatlan eladásából származó összeg képezi az önerőt.

Ugyanakkor – jegyezte meg a szakértő – nem minden az anyagi tényező, a magyar családok felelősségteljesen döntenek, szinte nincsen, aki csupán a kedvezményes konstrukciók miatt vállalna három utódot úgy, hogy jelenleg nincs gyermeke.

A kombinálhatóság miatt a falusi csokos települések abszolút nyertesek lehetnek 2024-ben – folytatta a szakértő, – felkapottak viszont azok lehetnek inkább, amely valamely régiós, kistérségi központhoz, munkalehetőségekhez közelebb találhatók. A Balaton térsége pedig a támogatási rendszer nyertese lehet, mivel a csok plusz a helyben maradást is segítheti. Sok önállósodó fiatal ugyanis azért költözik el, mert a helyi ingatlanárakat nem tudja megfizetni, ám ha családalapításban is gondolkodnak, a bővülő, kombinálható támogatások révén már jobban elérhetők számukra a szülőhelyük térségében található ingatlanok. Ismert, csok igénybevételével az elsőlakás-vásárlók a nyolcvanmillió forintos összeghatárig illetékmentességet is kapnak. Járulékosan teljesülhet az otthonteremtő támogatások egyik célja, a helyben maradás elősegítése is.

Borítókép: Veszprém vármegyei látkép (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.