Továbbra is Budapest az ingatlanbefektetők fő célpontja

A külföldi, befektetési célú vásárlók legnagyobb számban a főváros ingatlanpiacán vannak jelen – derül ki a lapunk által megkérdezett szakértők válaszaiból. Zala és Győr-Moson Sopron vármegye is kiemelt célpont lett.

M. Orbán András
2023. 05. 21. 6:45
null
Budapest, 2022. december 8. Budapest belvárosa a Mol új székházából, a Kopaszi-gát mellett épült Mol Campusból fotózva 2022. december 6-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatok azt mutatják, hogy az V., VI., VII., valamint a XIII. kerület volt a külföldi befektetők kedvence tavaly, főleg a hasznosítási célok miatt – mondta el lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Kifejtette: a külföldiek jellemzően befektetési céllal vásárolnak és ingatlankezelő cégen keresztül rövid vagy hosszútávra adják ki a lakásokat, így a turisták által preferált belvárosi kerületeket részesítik előnyben, vagy olyan városrészeket, ahol több új építésű projektből tudnak választani – utóbbira példa a XIII. kerület. 

ingatlan
Akad példa arra is, hogy az ázsiai vevők a külvárosban vesznek lakóházat, a belvárosban pedig kiadható lakást
Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

Benedikt Károly kitért arra is, hogy méret tekintetében nincs óriási különbség, elsősorban itt is a kiadhatóság a legfőbb szempont, ezért a kisebb, jó beosztású lakásokat keresik elsősorban a külföldiek. Amennyiben életvitelszerűen szeretnének itt élni, akkor elsősorban a család nagysága befolyásolja az ingatlanvásárlást. Az Ázsiából érkező nagyobb vagy több generációs családok jellemzően a nagyobb családi házakat keresik a XV.,  XVI., XVII. kerületekben. A szakértő elmondása szerint sok olyan eset van, ahol a kínai–vietnami vevők vásárolnak egy nagyobb családi házat saját maguknak, és befektetési jelleggel egy kisebbet a belvárosban vagy Budán. 

Noha a Miniszterelnökség által közzétett statisztika szerint az ingatlanszerzési kérelmek többsége, 73 százaléka fővárosi házra vagy lakásra vonatkozott, az ország egészét tekintve a befektetési szempontból leginkább keresett térségek között találjuk Pest, Zala és Győr-Moson-Sopron vármegyét. 

Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője lapunk megkeresésére arról számolt be, tavaly már egyre több külföldi befektető vásárolt, akik több országból, sőt több kontinensről érkeztek. Leginkább a jobb állapotú, nagyobb méretű, használt lakásokat keresték, de előfordult az újépítésű is.

Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadójának tapasztalatai alapján most a külföldi vásárlók nagyon kis számban vannak jelen a piacon.

A külföldi ingatlankeresők száma erősen csökkent az elmúlt időszakban, jobban, mint a hazaiaké, és meglepetésként érte őket az elmúlt évek áremelkedése – tette hozzá. Tapasztalatai alapján a külföldiek nem a prémium kategóriát részesítik előnyben, hanem elsősorban használt ingatlant keresnek saját használatra.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.