időjárás 11°C Zalán 2023. március 30.
logo

Megfontolt kereslet mellett is drágulnak az ingatlanok a Balatonnál

Thurzó Katalin
2022.06.09. 17:27
Megfontolt kereslet mellett is drágulnak az ingatlanok a Balatonnál

Ugyan a háború és az inflációs hatások miatt a kereslet enyhe megtorpanása és a kisebb falvak felé történő elmozdulása érzékelhető a balatoni ingatlanpiacon, az áremelkedés nem állt meg a tó körül, mivel továbbra is nagy az igény a kisebb, jó állapotú családi házak és a part menti, nyaralóövezeti lakások iránt. Tavaly a főváros mellett Zala és Somogy megyében nőttek kiemelkedő mértékben az átlagos négyzetméterárak.

Megtorpant a balatoni ingatlanpiac az elmúlt hónapokban főként az ukrán háború hatásai és az infláció miatt, az árak ugyanakkor tovább emelkednek, miközben a piacot alapvetően a parti vagy partközeli társasházak kereslete határozza meg – közölte csütörtökön a Balla Ingatlan közvetítő cég, amely szerint a vevők elbizonytalanodására utal, hogy 

több alternatívát, olcsóbb ingatlanokat is egyre többen keresnek, akár a Balatontól 15-20 kilométeres távolságra található kisebb falvakban. Ennek hatására viszont a falusi telkek és családi házak ára is emelkedésnek indult a térségben.

Az irodahálózatnál úgy tapasztalták, hogy a keresett és jól árazott ingatlanok gyakorlatilag alku nélkül cserélnek gazdát, ugyanakkor a vevők megfontoltabbak lettek, emiatt némiképp több idő lehet szükséges az eladásokhoz. 

A leggyorsabban a kisebb, jó állapotú, vidéki családi házak, a használt part menti lakások és a nyaralóövezetek ingatlanjai kelnek el, más kategóriákban viszont még reális ár mellett is elhúzódhat az értékesítés ideje, akár hat hónapig.

Felhajtja az árakat a nyaraltatás

– A magas árak miatti megtorpanás az újépítésű ingatlanok körében is érzékelhető. Siófokon például az induló négyzetméterárak a part menti, újépítésű lakásoknál 1,3-2,2 millió forint között alakulnak – mutatott rá Krausz Gábor, az ingatlanközvetítő cég siófoki irodájának szakmai vezetője, hozzátéve, hogy ugyanakkor 

hosszú távon még mindig kedvező befektetésnek számít egy balatoni ingatlan, annál is inkább, mert a bérleti piacon erős kereslet alakult ki. 

– Mivel mindenki nyaraltat, alig találni egy évre bérbe vehető házat és a lakásokból sincs 150-200 ezer forint alatti áron hosszú távra kivehető ingatlan a tó körül – fogalmazott. 

Emiatt szerinte rövid távon biztos, hogy nem lesznek olcsóbbak az újépítésű ingatlanok a Balatonnál, az pedig kérdéses, hogy az emelkedő árak mellett hány új fejlesztés, építkezés indul. Mint mondta, 

várható a parttól távolabb fekvő ingatlanok további drágulása is, miközben a partközeli ingatlanok ára már a csúcson vagy annak közelében járhat.

A főváros, Zala és Somogy megye az élvonalban

Az ingatlanpiaci tarifák már tavaly berobbantak országos viszonylatban is, a legszembetűnőbb, mintegy 25 százalékos drágulás Zala megyében volt – derül ki az OTP Ingatlanpont saját statisztikák alapján készített friss összesítéséből, amely szerint az előző év során csaknem harmincszázalékos forgalombővülés jellemezte a hazai lakáspiacot.

Mint kiemelték, 

a lakótelepi lakásoknál négyről 11 százalékra, a többi lakásnál kilencről tíz százalékra gyorsult az áremelkedés üteme 2021-ben, míg az önálló házak drágulása az előző évhez hasonlóan 11 százalék körül alakult. 

Tavaly Zala megye után a második legerősebb, 13,7 százalékos drágulási hullám Somogy megyében jelentkezett, amely a Balaton közelsége miatt egy évvel korábban még listavezető volt az éves szinten 37 százalékos áremelkedéssel. 

Felmérték a tendenciákat az eladott ingatlanok négyzetméterenkénti átlagáraiban is. E tekintetben tavaly Somogy megőrizte első helyét a vidéki Magyarországon, húszezer forinttal átlépve a félmilliós szintet. 

Országosan – a korábbi évekhez hasonlóan – 

2021-ben is Budapesten voltak a legmagasabbak a négyzetméterárak (714 ezer forint), míg Pest megye 489 ezer forinttal követte Somogy megye átlagárait. 

Az OTP Ingatlanpont kimutatása szerint a megyeszékhelyek közül Salgótarján egyedüliként lépte át a húszszázalékos árnövekedési szintet az előző évben. Míg Miskolcon és Tatabányán 17,4 százalékos drágulást realizáltak, a lista végén Kecskemét 7,8 százalékos, Békéscsaba 6,8 százalékos növekedéssel szerepelt. Mindössze Szekszárdon csökkentek tavaly az átlagos négyzetméterárak, igaz, hogy alig észrevehető – mintegy félszázalékos – mértékben.

 

Borítókép: Egyelőre nehéz megjósolni, hány új fejlesztés lesz a tó körül (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.