Újabb eszköz a vállalkozások fejlesztésére

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) részére az európai uniós forrású Kkv technológia plusz hitelprogram, amely nullaszázalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kialakított MFB Pont Plusz hálózaton keresztül az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

2024. 03. 28. 15:00
2021.04.13. Budapest

Magyar Fejlesztési Bank, MFB
ennyit engedtek, ügyféltérre nem volt engedély.........
Fotó: Kurucz Árpád
Illusztráció Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a kormány kiemelt célja a gazdasági növekedés újraindítása, amelynek érdekében kiemelt figyelmet kap a vállalkozások fejlesztése, az új beruházások ösztönzése, a hatékonyság és a termelékenység növelése – írja közleményében az MFB. Ezt a célt támogatja a Ginop Plusz program 1. prioritása is, amely kedvező és célzott hitelprogramokkal segíti a vállalkozásokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium a kormányzati kkv-stratégiában is meghatározott, kiemelt feladatának tekinti, hogy ezek a források a lehető leghamarabb elérhetők legyenek és hozzájáruljanak a nemzetgazdasági célokhoz.

A 2021–2027-es finanszírozási ciklusban a visszatérítendő pénzügyi források közül elsőként, április 30-tól, a Ginop Plusz program 1. prioritásához tartozó Kkv technológia plusz hitelprogram (Ginop Plusz-1.4.3-24) lesz igényelhető. 

A március 28-án hivatalosan is közétett felhívásnak megfelelően a hitelprogram célja a hazai kkv-k termelékenységének és hozzáadott értékének növelése a technológiai és szervezeti megújítás támogatásán keresztül.

További cél a vállalkozások korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása, lehetővé téve megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására vonatkozó energiahatékonysági beruházásokat is. 

A hitelprogram támogatja a vállalkozások olyan beruházásait, ahol a cégek rövid és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek eddig akadályozták a finanszírozást.

A 155,54 milliárd forint keretösszegű hitelprogramban a vállalkozások ügyletenként 10 millió és 100 millió forint közötti hitelösszeget igényelhetnek, a teljes futamidő alatt fix, nullaszázalékos ügyleti kamat mellett. A hitel Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható, a keretösszeg legalább 65 százalékából pedig a négy leghátrányosabb helyzetű régióban, azaz a Dél-Alföldön, a Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön, illetve Észak-Magyarországon projektet megvalósító vállalkozások részesülhetnek.

– Az MFB működésében mérföldkövet jelent az első európai uniós pénzügyi forrású hitelprogram elindulása, amely már az új finanszírozási ciklushoz kapcsolódik. Az előző programozási időszakban a bank több mint 50 ezer ügyféllel állt kapcsolatban, és több mint ezermilliárd forintot folyósított, így az EU egyik legfelkészültebb hálózatával biztosítjuk a források gyors és hatékony piacra juttatását – mondta Sipos-Tompa Levente, az MFB Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A pályázatok benyújtására 2024. április 30-tól nyílik majd lehetőség az országszerte megtalálható MFB Pont Plusz hálózatban, az MBH Bank és a Gránit Bank megjelölt fiókjaiban. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.