Jóval olcsóbb lesz a dízel szerdától

A jelek szerint megtörte a kormány fenyegetése az üzemanyagkereskedőket.

2024. 04. 22. 11:03
LANG7070 20240115 Kaposvár

Tankolás illusztráció, üzemanyag.

Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Illusztráció Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem is totális, de látványos árcsökkentés jön a magyar benzinkutakon – derült ki a Holtankoljak.hu hétfő délelőtti tájékoztatásából. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis ezen a héten szerdától jelentősen esik a gázolaj nagykereskedelmi ára, méghozzá bruttó nyolc forinttal – írja a Világgazdaság.

Mindez várhatóan a kiskereskedelmi szinten, tehát a töltőállomások árazásában is meglátszik majd. Ez tehát jó hír az érintett járműtulajdonosoknak, csakhogy a benzin árához már nem nyúlnak, az nem változik. Így aztán az átlagárak 2024. április 24-től az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin – 650 Ft/liter,
  • gázolaj – 639 Ft/liter.

Jelenleg ugyanez 650, illetve 647 forint. Ez tehát kedd éjfélig biztosan marad és utána lép életbe az új üzemanyagár. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árazás jellemzően lefelé eltérhet. Az autópályák mellett viszont nagyjából ötven forinttal drágább az üzemanyag literje. Mindenesetre az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten

a literenkénti benzinár 111, a dízelár pedig 65 forinttal nőtt,

jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 70 és 25 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából 70-100 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, ötvenliteres tankolás 4000-5000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken bejelentette, hogy a kormány szerdán fogja megvizsgálni, be kell-e avatkoznia amiatt, hogy a hazai üzemanyagárak 20-30 forinttal magasabbak az uniós átlagnál. A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggel közölt régiós összehasonlítását az üzemanyagárakról. A kormány korábban ettől tette függővé, hogy belenyúl-e az üzemanyagpiac működésébe. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.