Vizsgálja a benzinárstop lehetőségét a kormány

Közzétette a KSH a régiós üzemanyagárakat, egyre nagyobb az esély, hogy beavatkozik a kormány.

2024. 04. 19. 11:08
LANG7070 20240115 Kaposvár

Tankolás illusztráció, üzemanyag.

Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Illusztráció Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette a régiós üzemanyagárakat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ettől tette függővé korábban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány belenyúl-e az üzemanyagárakba. Az adatok egyelőre igazolják a kormány állítását, miszerint a régiós átlaghoz képest elcsúszott a benzin és a gázolaj ára – írja a Világgazdaság.

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, öt százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Jövő szerdán fogja megvizsgálni a kormány, be kell-e avatkoznia amiatt, hogy a hazai üzemanyagárak 20-30 forinttal magasabbak – mondta egy más témában tartott sajtótájékoztatón Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a statisztika közzétételét követően pénteken. 

Múlt csütörtökön találkozott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Mol és a Magyar Ásványolaj-szövetség képviselőivel, miután az elmúlt hetekben jelentősen emelkedtek az üzemanyagárak. A tavaly szeptemberi megállapodásban a felek abban állapodtak meg, hogy a régiós középmezőnybe húzzák le az üzemanyagárakat a kereskedők, azonban a kormány megítélése szerint az utóbbi időben elcsúszás történt. Emiatt is mondta a Világgazdaságnak adott interjújában a tárcavezető múlt pénteken, hogy a kormány türelme kezd elfogyni, ugyanakkor a félreértések elkerülése végett a KSH-t bízták meg a régiós üzemanyagárak követésével, amelyek alapján később a kormány dönthet arról, hogy belenyúl-e az üzemanyagárakba.

 

Ez történt az árstop kivezetése után

A KSH azt írja, hogy a hatósági üzemanyagár 2022. decemberi kivezetése után Magyarországon a régiós átlag fölé emelkedett az üzemanyagok ára. A 95-ös benzin esetében a 2023-as év során jelentős áringadozást tapasztalhattak a fogyasztók a benzinkutakon, a legmagasabb árakat szeptemberben regisztrálták, ekkor 650 forint körül mozgott a benzin átlagára. A legalacsonyabb árak májusban és decemberben voltak, amikor átlagosan 540 és 570 forint közötti összeget kellett fizetni egy liter 95-ös oktánszámú benzinért. 2024 eleje óta az üzemanyagárakban folyamatos növekedés figyelhető meg.

A régiós adatokkal összehasonlítva a 95-ös benzin magyarországi átlagára két hét kivételével mindig meghaladta a régiós átlagárat. 

2023 első két hónapjában a heti eltérés 10–17 százalék közötti volt, majd ez az év folyamán mérséklődött. Idén újra nyílt az olló, áprilisban már öt százalékkal haladta meg a hazai benzinár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 3,2 százalék volt.

 

A dízel esetében nagyobb az ingadozás

A dízel esetében a benzinnél is jelentősebb volt az ingadozás az átlagárakatban 2023-ban. Januárban a havi átlagár még meghaladta a hétszáz forintot, májusban pedig a legalacsonyabb átlagárat regisztrálták, 545–570 forintot. A benzinhez hasonlóan 2024 elejétől a gázolaj esetében is folyamatosan növekedtek az átlagárak.

Tavaly a dízelolaj magyarországi átlagára minden héten meghaladta a régiós átlagárat, az év első hónapjában 8–13 százalékkal múlta felül. Az év további részében a benzin árához hasonló tendenciát volt tapasztalható. Az idei első negyedévben havi szinten 5,4 százalékkal haladta meg a magyarországi dízelár a régiós átlagot. Április 15-én ez az érték öt százalék volt.

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára. 

Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint tíz százalékkal, míg Bulgáriában több mint tíz százalékkal maradt el a magyar ártól.

A dízelolaj esetében Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint tíz százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.