A felmelegedés a nyaralók árát is megemelte

Az országszerte meghirdetett nyaralók átlagos négyzetméterára május és szeptember eleje között öt százalékkal nőtt.

Magyar Nemzet
2019. 09. 12. 12:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos meteorológiai statisztikák szerint tavaly áprilisban, májusban és szeptemberben is több volt a napsütéses órák száma, mint az 1981 és 2010 közötti időszak nyári hónapjaiban. Ráadásul 1901 óta az idei nyár volt a második legmelegebb. Mindezek miatt hosszabb ideig használhatók a nyaralók, amelyek ezért felértékelődnek – ismertette Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A cég elemzése szerint az év első nyolc hónapjában az eladó nyaralók iránti kereslet éves szinten nyolc százalékkal nőtt. A 2016 és 2019 közötti időszakban januárhoz képest májusban negyven százalékkal volt nagyobb a kereslet, a nyári hónapokban az érdeklődés pedig 36–73 százalékkal haladta meg az év eleji szintet.

Nyáron kézenfekvő a kereslet felfutása, de sok vevőjelölt már korábban piacra lép és keresi az eladó nyaralókat. Az erős kereslet az árakon is megmutatkozik. Az országszerte meghirdetett nyaralók átlagos négyzetméter ára május és szeptember eleje között öt százalékkal nőtt. Balogh László azonban kiemelte, ez országos átlag, a különböző régiók között jelentősek a különbségek. A Balaton környékén a siófoki térségben például ugyancsak öt százalékkal, 570 ezer forintra, Balatonalmádi környékén 2,4 százalékkal, 420 ezer forintra, míg a tapolcai térségben 5,4 százalékkal, 288 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméter ár. A Tisza-tó környékén a nyári 3,3 százalékos drágulás hatására 125 ezer forintra emelkedett az egy négyzetméterre vetített átlagár.

A Velencei-tó térségében erőteljesebb volt a drágulás, tíz százalékkal, 422 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméter ár. Balogh László szerint ebben szerepet játszik az is, hogy a tó környéki ingatlanok már nemcsak nyaralóként, hanem a főváros közelsége miatt állandó lakásként, agglomerációs ingatlanként is kapósak.

Az Ingatlan.com előrejelzéséről Balogh László elmondta: ha a következő években is hasonlóan alakul az időjárás és hosszabb ideig lesz jó idő, az tartósan erős keresletet eredményezhet a nyaralók piacán, amihez hozzájárulhatnak a különböző nyaralórégiókban tervezett fejlesztések is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.