A fővárosban háromszorosára nőtt az átvett lakások száma

Tizenhárom százalékkal több lakás épült az idei első félévben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH adataiból.

Magyar Nemzet
2021. 07. 29. 9:01
null
Lakás épités illusztráció. 20210108 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom százalékkal több lakás épült az idei első félévben, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A használatba vett lakások száma ugrásszerűen nőtt a fővárosban és csökkent vidéken: a megyei jogú városokban és a többi városban és községekben jóval kevesebb lakást adtak át, mint 2020 első félévében.

A vállalkozások által épített lakások aránya jócskán megugrott az idei első félévben a tavalyi év azonos időszakához képest
Fotó: Bach Máté

A természetes személyek által épített lakások aránya 45-ről 28 százalékra csökkent, míg a vállalkozások által építetteké 54-ről 71 százalékra nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Az új lakóépületekben használatba vett lakások 33 százaléka családi házban, 64 százaléka többlakásos épületben, 0,9 százaléka lakóparkban található. A használatba vett lakások átlagos alapterülete némileg csökkent.

A tavalyi első félévben a saját használatra épített lakások aránya 42 százalék volt, amely idén 27 százalékra csökkent. Az értékesítési céllal épített lakások aránya ezalatt 56-ról 71 százalékra nőtt.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 15 274 volt, 22 százalékkal több, mint 2020 első félévében. A használatba vett lakások számával ellentétesen alakult az építési engedélyeké: utóbbiak a fővárosban visszaestek és vidéken indultak növekedésnek. Budapesten 42 százalékkal kevesebb, a megyei jogú városokban 72, az egyéb városokban 49, a községekben pedig 77 százalékkal több lakás építését tervezték, mint 2020 azonos időszakában. Az építtetők az esetek 67 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével.

A tavalyi első félévhez képest az engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma minden megyében növekedett.

A tervezett lakásoké Hajdú-Bihar megyében közel a háromszorosára, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint a kétszeresére nőtt. Minden negyedik építendő lakás Pest megyében található, ahol a számuk hetven százalékkal emelkedett és meghaladta a négyezret.

2020 azonos időszakához képest a kiadott új építési engedélyek alapján 58 százalékkal több, összesen 8566 lakóépület építését tervezik az országban. A tervezett lakóépületek száma minden megyében növekedett. A tervezett nem lakóépületek száma országos szinten 2329, ez 21 százalékkal több, mint 2020 első félévében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.