A korlátozások lebontásától függ a kilábalás és a fellendülés

Három lehetséges növekedési pályát is felvázol a Raiffeisen Bank, amely a foglalkoztatásban év végére rekordokat vár.

Horváth Éva
2021. 01. 20. 15:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három forgatókönyvvel számol a Raiffeisen Bank az erre az évre szóló növekedési előrejelzésében. Az optimista szerint hat-, a pesszimista szerint két-, míg a leginkább esélyesnek ítélt, realista szcenárió szerint négyszázalékos lehet a gazdaság bővülése 2021-ben, a világméretű koronavírus-járvány második évében. A hitelintézet vezető elemzője a szerdai online sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a vírusválság utáni fellendülést mindegyik prognózis esetében a vakcina elérhetősége, illetve a lakosság átoltottságának gyorsasága és sikere határozza meg. Ettől függ ugyanis az, hogy meddig kell még fenntartani a korlátozásokat, nyerünk-e egy-két hónapot, vagy veszítünk legalább ugyanennyit.

A négyszázalékos növekedés elérésének kulcsa az, hogy a járványügyi korlátozásokat a második negyedév végére jelentősen lehessen enyhíteni.

Török Zoltán megjegyezte azt is, hogy a vakcinák esetében egyelőre mind kínálati, mind keresleti oldalról problémák adódnak, gyenge a piaci aktivitás. Ugyanakkor vannak olyan iparágak, amelyek már teljesen kiheverték a tavalyi leállásokat. Így az autóipar és az ahhoz kapcsolódó feldolgozóipar 2021-ben remek esztendőt futhatnak, amelyet már a tavalyi harmadik negyedévi és az év végi adatok megalapoznak. Itthon külön figyelemre méltó az a elektronikai ipar szárnyalása – mutatott rá a vezető elemző. Török Zoltán utalt arra is, hogy az országban egyes alágazatok között egyenetlenségek figyelhetők meg. A szolgáltatások, szinte alágazatoktól függetlenül, jelentősen megsínylették a járvány második hullámát is. – A kereskedelmi szálláshelyek piacán például csaknem százszázalékos az elmaradás – hozott példát a szakember.

Az akkumulátorgyártásban egyre stabilabb bázisra támaszkodhat a hazai feldolgozóipar
Fotó: MTI/Bugány János

– Az infláció szintjének tavalyi hullámzása után idén a második negyedévben emelkedő pályára állhat és elérheti a négy százalékot is, majd év végére visszaeshet a három százalék körüli célszintre – mondta az elemző. – A maginfláció várhatóan kevésbé ingadozik, év végére szintén három százalék körül alakulhat – tette hozzá.

A forint árfolyamában a Raiffeisen Bank elemzői nem várnak különösebb kilengéseket idén.

A hazai nemzeti deviza ára az euróval szemben a 355–360 forintos sávon belül maradhat, bár arra is van esély, hogy erősödik a fizetőeszközünk, és egy időre 350 forint körül állapodik meg az euró ára.

Mindenesetre ezek a kilátások a Magyar Nemzeti Banknak sem okozhatnak sok fejtörést, így várhatóan a Monetáris Tanács az inflációs kilátások miatt sem nyúl egyhamar az alapkamathoz. – Azaz akár év végéig megmaradhat a jelenlegi 0,6 százalékos alapkamat és a 0,75 százalékos egyhetes irányadó betéti kamat szintje – fűzte hozzá Török Zoltán.

Újságírói kérdésre az elemző jelezte, hogy a foglalkoztatási számok csak részben tükrözik a valóságot, a jövedelemadó-befizetésekből is látszik, hogy a hivatalos statisztikánál többen veszítették el bevételüket, vagy csökkent a jövedelmük. Török Zoltán ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a foglalkoztatás terén nagy fordulat várható, az előrejelzések szerint idén év végére már rekordok dőlhetnek meg a területen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.