A magyar adófizetők idén is forintmilliárdokról dönthetnek

Bár még csak három hét telt el azóta, hogy az adófizetők az interneten megnézhetik azt az adóbevallási tervezetet, amit a NAV készített nekik, már közel egymillióan rákattintottak a nyomtatványra, több mint ötszázezren pedig véglegesítették is a bevallást — tudtuk meg az adóügyi államtitkártól. Izer Norbert hozzátette: az internetes felületen több mint negyedmillió ember az egy százalékokról is rendelkezett már. Az adószázalékok felajánlásával egyébként az adófizetők milliárdokhoz juttathatják a civil és az egyházi élet szereplőit.

Jakubász Tamás
2019. 04. 05. 7:32
null
Az egy százalékok sorsát már több mint negyedmillióan elrendezték Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adóbevallás időszaka nemcsak arra teremt lehetőséget, hogy az adófizetők – teljesítve kötelezettségüket – elszámoljanak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) múlt évi jövedelmükről, hanem arra is, hogy pénzzel segítsék valamely civil szervezet és egyház munkáját.

– A személyi jövedelemadó kétszer egy százalékának felajánlásával összességében tízmilliárdos nagyságrendű összeghez juttathatják az adófizetők a társadalmi feladatok ellátásában fontos szerepet vállaló civil és vallási közösségeket, ezért mindenkinek érdemes pár percet arra szánnia, hogy mindkét százalékához címzettet találjon – nyilatkozta lapunknak a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.

Izer Norbert megjegyezte: az adóhivatal igyekszik megkönnyíteni a választást. Először is tudni kell, hogy aki tavaly valamely egyházat megjelölte, és idén is ugyanazt az egyházat támogatná, annak ebben a kérdésben nem kell újra nyilatkoznia.

– Az elmúlt idők gyakorlata azt mutatja, hogy az adófizetők nem váltogatják a megjelölt egyházakat: az érintettek az esetek túlnyomó többségében ugyanannak az egyháznak ajánlják fel az adó egy százalékát – magyarázta az államtitkár. Ezért az adóhivatal úgy veszi, hogy az érintett a tavaly megjelölt egyháznak ajánlja fel ezentúl is az egyik százalékát. – Természetesen a nyilatkozat visszavonható, és – ha az adófizető a 31 támogatható egyház közül másikat dotálna – meg is változtatható – jegyezte meg Izer Norbert.

A civilek kapcsán az államtitkár azt említette meg, hogy idén nagyjából harmincezer ilyen szervezetnek ajánlhatnak fel pénzt az arra jogosultak. A választás megkönnyítéséért a szóba jöhető szervezetek listáját az adóhivatal közzétette a honlapján. Lényeges mozzanat, hogy a civil kedvezményezettek és az úgynevezett kiemelt költségvetési előirányzat kapcsán továbbra is évenként kell nyilatkozni.

Az egy százalékok sorsát már több mint negyedmillióan elrendezték Fotó: Kurucz Árpád

Az államtitkár ezután arról beszélt, hogy noha messze van még május ­20-a, de sokan már elrendezték az egy százalékaik sorsát. – Az adóhivatal idén több mint 5,5 millió embernek készített szja-bevallási tervezetet, a magánszemélyek a dokumentumokat március 14-e óta nézhetik meg az interneten. Az elmúlt három hétben másfél millió alkalommal látogatták meg az adófizetők a NAV bevalláskitöltő oldalát, s majdnem egymillióan rá is kattintottak a nekik készült dokumentumra – mondta Izer Norbert.

Közülük közel 390 ezren mindenféle módosítás nélkül el is fogadták a tervezet, további 120 ezren pedig kiegészítették a nyomtatványt – olyan adatokat, jövedelmet tüntettek fel, amelyről az adóhivatalnak nem volt tudomása. – Az adófizetők nagyjából tíz százaléka tehát az első három hétben az internetes bevallás lehetőségével élve letudta adóbevallási teendőit – összegzett az államtitkár. Az érintettek fele, több mint negyedmillió ember az egy százalékokról is rendelkezett már. – Jó tudni – jegyezte meg Izer Norbert –, hogy a kétszer egy százalékot a bevallástól külön is fel lehet ajánlani, ehhez nem kell mást tenni, mint május 20-ig kitölteni az erre rendszeresített nyilatkozatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.