A német építésgazdaság sem úszta meg a vírust

Európa legnagyobb építésgazdasága sem tudta elkerülni a koronavírus-járvány miatti visszaesést. A németországi cégek harmada a nyár közepén sem volt derűlátó.

2020. 09. 23. 18:05
null
Egy esetleges második hullám elsősorban a kivitelezések elhúzódására lehet hatással Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországnak – történelmi és kulturális okok miatt – mindig kiemelt gazdasági partnere volt Németország. Ez nemcsak a sokat emlegetett autógyártás esetében igaz, de sok más ágazatra, így az építőiparra is. Európa legnagyobb építési piacáról van szó, ahol ráadásul több száz magyar cég, illetve több tízezer magyar szakember dolgozik.

A sok kapcsolódásra tekintettel az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Németországi Vállalkozási Tagozata összeállítást készített, amely szerint

a német építőipar – noha a nemzetgazdaság egyik fontos és megbízható alappillére – sem tudta megúszni a járvány miatti visszaesést.

A lapunknak elküldött elemzésben a második negyedévi adatokat összegezték, amikor a rendelésállomány reál értelemben csaknem négy százalékkal csökkent, sőt a járvány által leginkább érintett magasépítésben 18 százalékkal. Igaz, az ottani építőipari vállalkozások még mindig profitálnak a viszonylag magas rendelésállományból, nem véletlen, hogy a cégek bevétele az első fél év során reálértékben két százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi forgalmi értéket.

A Német Építőipari Főszövetség (HDB) 2020 második felére ugyanakkor a kereslet lanyhulásával és a megrendelések szórványos visszamondásával számol, de összességében stagnálást várnak a forgalomban. Ez nominálisan az előző évihez hasonlítva ugyanakkora bevételt jelent, reál értékben azonban mintegy három százalékos csökkenésre számítanak.

A hazai építésgazdaságnak sem mindegy, hogy teljesít a német
Fotó: Mirkó István

Az ÉVOSZ német tagozata arra is kitért, hogy az áprilisi mélypont után az üzleti hangulat valamelyest javult. Egy júliusi felmérés szerint azonban az építőipar szereplőinek csaknem harmada a helyzet romlására számít, és csak hét százalék véli úgy, hogy a helyzet javulni fog. Áprilisban a főszövetség alá tartozó építőipari vállalkozások közül 17 ezer jelentett be rövidített foglalkoztatást, ami 218 ezer munkavállalót, az összes dolgozó negyedét érintette. A vírushelyzet konszolidálódásával júniusban a rövidített munkaidejűek száma 13 ezerre csökkent. A járvány ellenére a HDB szerint a foglalkoztatotti létszám az előző év szintjén marad.

Érdekes, a hazaihoz hasonló jelenség, hogy az árszínvonal növekedése lassul. Az elmúlt három év átlagon felüli drágulása után a főszövetség legfeljebb 2,5-3 százalékos áremelkedéssel számol az előző évi csaknem öt százalék után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.