A Takarékbank elemzői megemelték idei GDP-növekedési előrejelzésüket

A szakemberek a korábban várt 4,7 százalék helyett 4,9 százalékos bővülésre számítanak, mások mellett a továbbra is jelentős bérkiáramlás miatt.

Forrás: MTI2019. 10. 10. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban várt 4,7 százalékról 4,9 százalékra emelték az idei GDP-növekedési előrejelzésüket a Takarékbank elemzői – jelentették be a bank csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az első fél év lendületes gazdasági bővülése, egyes ágazatok kifejezetten dinamikus júliusi növekedése, a továbbra is jelentős bérkiáramlás, a családvédelmi és gazdaságvédelmi akcióterv, valamint az erőteljes működőtőke-beáramlás együttes hatásával indokolta a prognózis javítását.

A bank elemzőinek idei növekedési várakozása enyhe lassulást jelent a tavalyi 5,1 százalékos gazdasági bővülés után; 2020-ra nem változtattak korábbi, 3,7 százalékos prognózisukon.

Előrejelzésük szerint a lakossági fogyasztás az idén, 4,4 százalékkal, 2020-ban 3,9 százalékkal bővülhet; az infláció éves átlagban 3,4 százalékra gyorsulhat idén, jövőre pedig 3 százalékra lassulhat; a reálbérek tovább emelkednek; a forint/euró árfolyam a következő hónapokban a 330-335-ös sávban maradhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.