A versenyhivatal vizsgálja a vendéglátósok italbeszerzéseit

Szűkebb a kínálat, komótosak a megrendelők, az árak pedig lehet, hogy túl magasak. A magyar beszállítók hátrányát csökkentik.

2020. 10. 22. 17:39
null
A férfiak negyede nem éri meg az 55. életévét alkoholizmus miatt Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltűnt a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), hogy a hazai éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátóipari egységek – azaz a HoReCa szektor – italbeszerzési gyakorlata a paci folyamatok alapján nehézkes, az üzletek kevésbé nyitnak az új beszállítók felé, emiatt pedig az elérhető kínálat bővülése sem könnyen valósul meg. Márpedig ez szűkebb vendéglátóipari választékhoz és magasabb fogyasztói árakhoz vezethet, így hosszabb távon károsíthatja a vendégeket – közölte a versenyhivatal, amely a jelenség feltárására ágazati elemző vizsgálatot indított.

Manapság vendég is alig akad, a kínálat emiatt szűkülhet, mert nem fogy a megszokott mennyiség Fotó: Magyar Nemzet

A GVH úgy tudja: a HoReCa szektort átszövik az olyan kikötéseket tartalmazó beszállítói megállapodások, amelyek arra ösztönzik a vendéglátóipari egységeket, hogy kizárólag egy vagy limitált számú vállalkozás termékeit kínálják. Ez jellemzően a széles portfólióval és jelentős tőkeerővel rendelkező italbeszállítóknak kedvez, miközben gátolhatja az újak piacra lépését, köztük a kisebb magyar szereplők terjeszkedését – emelte ki a hatóság.

Felidézik, hogy korábban már vizsgálódtak a sörpiacon, jelenleg pedig az alkoholos és alkoholmentes üdítőital és egyéb italtermékek körében folytatnak versenyfelügyeleti eljárást, erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt. Az ilyen típusú piaci gyakorlatok a szakértők szerint hosszabb távon a vendéglátósokra is hátrányosak lehetnek, hiszen az alternatív beszerzési források visszaszorulásával szűkülnek a lehetőségeik, nő a kiszolgáltatottságuk. Ennek ráadásul különös jelentőséget ad a járvány, amely a hazai éttermeket, kocsmákat és egyéb vendéglátóipari egységeket súlyosan érinti.

A sörpiacon is folytattak már versenyfelügyeleti vizsgálatot hasonló okokból Fotó: Reuters

Az ágazati vizsgálat során a GVH betekintést nyer az italtermékek beszállítói és a vendéglátóhelyek közötti üzleti kapcsolatokba, a szektor forgalmazási gyakorlatának jellemzőibe. Ehhez az üzleti stratégiákat, gyakorlatokat, az árképzést és főként ezek fogyasztói jólétre gyakorolt hatásait veszik górcső alá, az eljárás kötelező adatszolgáltatáson alapul.

Nem mindegy, mekkora a számla végösszege a buli végén Fotó: Magyar Nemzet

A hatóság közölte azt is, hogy az érintett vállalkozások kötelesek együttműködni, a vizsgálat eredményeit a hatóság nyilvános jelentésének közzétételével bárki megismerheti majd. Akkor van folytatás, ha a hatósági vizsgálat piaci torzulásokat tár fel, mert ezek versenyfelügyeleti eljárást vonnak maguk után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.