A világ egyik legsikeresebb gazdaságát is padlóra küldheti a vírus

Történelme legmélyebb recessziójába kerülhet Szingapúr, amelynek hazai összterméke (GDP) a vártnál jóval erősebb mértékben csökkent az első negyedévben az új koronavírus által okozott járvány miatt.

Forrás: MTI2020. 03. 26. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A délkelet-ázsiai városállam gazdasága az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással számolva 10,6 százalékkal zsugorodott a március 31-én végződő három hónapban, ami 2010 óta a legrosszabb adat.

Elemzők 6,3 százalékos csökkenést vártak a tavalyi negyedik negyedévben elért 0,6 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben 2,2 százalékkal esett vissza a szingapúri gazdaság teljesítménye, ami a 2009-es pénzügyi válság óta a legrosszabb érték. Elemzők 1,5 százalékos csökkenésre számítottak a tavalyi negyedik negyedévi 1,0 százalékos növekedés után.

A szingapúri a világ egyik legnyitottabb gazdasága, a világ egyik nagy pénzügyi központja és a globális hajózás egyik központja, egyúttal népszerű turisztikai célpont. A brit gyarmati uralom alól 55 éve felszabadult városállamban a járvány súlyos csapást mért a szolgáltatásokra, az építőiparra és a feldolgozóiparra is.

A városállamban az utóbbi napokban jelentősen emelkedett az új koronavírussal megfertőzöttek száma, és emiatt elrendelték a bárok, diszkók és mozik bezárását, valamint korlátozták a tömegrendezvényeket. Ugyanakkor sok országtól eltérően a határokat nem zárták le.

Heng Swee Keat pénzügyminiszter csütörtökön az újabb, több mint 30 milliárd dollárt megmozgató kormányzati gazdaságélénkítő intézkedéseket ismertetve úgy vélekedett, hogy a függetlenség megszerzése óta a legsúlyosabb válságba kerülhet a gazdaság. Az eddig bejelentett intézkedések értéke már a GDP 11 százalékára rúg.

A kereskedelmi minisztérium a korábbi 0,5-1,5 százalékos GDP-növekedés helyett immár egy és négy százalék közötti csökkenésre számít a 2020-as évre. Tavaly 0,7 százalékkal nőtt a gazdaság.

A gazdaságot ért sokk váratlanságát és mélységét jól jelzi az a csütörtökön közzétett adat is, miszerint Szingapúr ipari termelése 22,3 százalékkal csökkent februárban az előző hónaphoz képest, jóval nagyobb mértékben az elemzők által várt 11,5 százaléknál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.