Al Capone árnya a román költségvetésen

Miközben történelmi mélypontra került a román lej az euróval szemben, továbbra sem világos, mit tervez az új kormány az államháztartás egyensúlyba hozásáért.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben történelmi mélypontra került a román lej az euróval szemben, továbbra sem világos, mit tervez az új kormány az államháztartás egyensúlyba hozásáért. A bukaresti jegybank elnöke, Mugur Isărescu szerint nincs ok riadalomra az egyre inkább duzzadó költségvetési hiány miatt, amennyiben kiigazító intézkedéseket hoznak.

A román államháztartási deficit várhatóan meghaladja a kormány által becsült értéket. A hiány az első tíz hónap után már elérte a GDP 2,84 százalékát, így túllépte az előző, szociáldemokrata kabinet által célul kitűzött 2,76 százalékot. A nemrég hivatalba lépett jobbközép kormány pénzügyminisztere, Florin Cîțu (képünkön) kijelentette, ha a következő másfél hónapban nem tesznek semmit, akkor a deficit meghaladja majd a 4 százalékot. A statisztikai intézet nemrég egy újabb rossz hírt közölt: a román külkereskedelmi mérleg hiánya is húsz százalékkal nőtt az első kilenc hónapban.

Cîțu egyébként Al Caponéhoz hasonlította hivatali elődjét, és bűnszövetkezet létrehozásáért akar ellene feljelentést tenni. A tárcavezető azt állította, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztségviselőiből alakult bűnszövetkezet tudatosan aláaknázta és politikai holdudvara szolgálatába állította az ország költségvetését, amelyből kettő is létezett, a hírhedt chicagói gengszter módszere alapján, aki külön könyvelést vezetett az adóhatóságnak és egy másikat belső használatra. A miniszter szerint a költségvetés valós adatait az ellenzék, de Románia nemzetközi partnerei elől is eltitkolta a nemrég leváltott PSD-kormány. Viorica Dăncilă, a PSD államfőjelöltje, volt miniszterelnök szerint ugyanakkor Florin Cîţu tehetetlenségét leplezi a költségvetési hiánnyal kapcsolatos nyilatkozatával. Mint mondta, azzal számoltak, hogy év végéig kormányon lesznek és tartani fogják a költségvetési hiánycélt. Dăncilă szerint az új kormánynak nincsenek megoldásai, s valójában megszorító politikát akarnak bevezetni, amit a nehéz örökséggel magyaráznak.

Králik Lóránd, a Partiumi Keresztény Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Karának adjunktusa a Maszol erdélyi hírportálnak úgy nyilatkozott: nagyon szűk az új kormány mozgástere, főleg úgy, hogy nem tervez adóemelést. A szakértő arra emlékeztetett, hogy jövő évben két megméretés is lesz, és választási évben népszerűtlen intézkedésekre kevés az esély, ezért nagy valószínűséggel politikai érvek fognak érvényesülni a gazdasági érvek helyett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.