Alföldi diákmunkások jönnek a magyar tengerhez

Strandkabinosi, jegykezelői, felszolgálói, bolti eladói, pénztárosi munkát ajánlanak a fiataloknak a keszthelyi intézmények és vállalkozások.

2019. 06. 14. 13:36
null
Nagy szükség van a fiatal munkaerőre a vízpartokon Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fiatal munkavállalókat segítő mintaprojekt kezdődött a Nyugat-Balatonnál az alföldi régióból a tóhoz érkező főiskolások, egyetemisták részvételével. Strandkabinosi, jegykezelői, felszolgálói, bolti eladói, pénztárosi munkát ajánlanak a fiataloknak a keszthelyi intézmények és vállalkozások, amelyeket – hasonlóan más balatoni üdülőhelyekhez – nyaranta kétszer akkora munkaerőhiány sújt, mint az év más időszakában.

A mintaprojekt gesztora a Balaton Fejlesztési Tanács, résztvevője a Zala Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány, amelynek elsődleges feladata a munkáltatói igények felmérése, azok diákszövetkezetekhez való eljuttatása, az előreláthatóan 160 diák elhelyezését pedig a gazdasági tárcához tartozó Keszthelyi Szakképzési Centrum (KSZC) vállalta.

Nagy szükség van a fiatal munkaerőre a vízpartokon
Fotó: Katona Vanda

– Ha nagyobb lesz az igény, akkor a két keszthelyi szakképző intézmény kollégiuma mellett a keszthelyi egyetem is részt vállal a diákok elszállásolásában – mondta el lapunknak a KSZC kancellárja. Szabó Károlytól megtudtuk, a szálláshelyért napi ötszáz forintot kell fizetniük a fiataloknak, ami ahhoz képest, hogy a munkahelytől függően 800-1200 forint órabér kapnak, nem sok. – A konzorciumi partnerek elsősorban azért az alföldi régióra helyezik a hangsúlyt, mert a szabolcsiak mellett földrajzilag az ott élő fiatalok vannak a legtávolabb a Balatontól – tette hozzá a szakképző intézet kancellárja.

– Ha sikeres lesz a keszthelyi mintaprojekt, akkor az a Balaton több városában is folytatódhat, sőt a Velencei- és a Fertő tavi nonprofit vállalkozásoknak is átadjuk tapasztalatainkat, és ajánlani fogjuk. A projekt koordinációjának és egyéb gesztori teendőinek költségeire az elkövetkező két évben nyolc-tízmillió forint fordítható – tudtuk meg Fodor Márktól, a Balaton Fejlesztési Tanács keszthelyi mintaprojektjének menedzserétől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.