Állampapír- és a jelzáloglevél-vásárlási programot indít az MNB

A jegybanki eszköztár minden eleme a helyére került a jövő héttől induló programokkal.

Magyar Nemzet
2020. 04. 28. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa döntött tegnap az állampapír-vásárlási és a jelzáloglevél-vásárlási program részleteiről, amelyek célja a monetáris transzmisszió sérüléseinek megelőzése és a koronavírus-járvány kapcsán felmerülő gazdasági és pénzügyi kockázatok kezelése. Mindkét program május 4-én indul, és mindaddig folytatódik, amíg a koronavírus-járvány miatti gazdasági és pénzügyi fejlemények indokolják. A testület nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta. A kamat szinten tartása megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

A jegybanki eszköztár minden eleme a helyére került a jövő héttől induló programokkal – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a kamatdöntést követő telefonos háttérbeszélgetésen tegnap. Hangsúlyozta, hogy a likviditás helyreállítására koncentrálnak, a jegybank minden lejáraton be tud avatkozni, ha ezt a piaci folyamatok indokolják.

Közölte: a külföldi jegybankok vagy aukciós formában vagy másodlagos piacon, bilaterálisan vásárolják az állampapírokat a likviditás biztosításához, míg az MNB mindkét módszert választotta. Várják az ajánlatokat, előre meghirdetett mennyiség nem lesz – szögezte le. Majd hozzáfűzte: mostantól „minden napra esik egy tender”, ezzel átalakul az adatközlés rendszere is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.