Amit a koronavírus sem törölt el

Fennmaradt, sőt új elemekkel bővült az idén a család- és az otthonteremtési támogatások köre. Mindez segíti a gazdaság újraindítását is, melynek érdekében a minap az Országgyűlés módosította a 2021-es költségvetést.

2021. 05. 31. 6:30
null
Vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes hitelek is segítik a gyermeket vállaló szülőket Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány jelentős hatást gyakorol a világgazdaságra, ezalól hazánk sem kivétel. Az egészségügyi védekezés mellett az volt a magyar kormány célja, hogy életben tartsa a gazdaságot és fokozatosan újraindítsa a növekedést. Ezt szolgálja a 2022-es költségvetés és a 2021-es módosítása is. Ez utóbbiról a minap döntött az Ország­gyűlés. A különböző adó- és más kedvezmények fenntartását, a munkahelyek védelmét a vészhelyzet alatt kormányrendeletek biztosították; azt, hogy ezek megmaradjanak, az idei büdzsé kiegészítésével lehetett megoldani.

A Pénzügyminisztérium erre az évre 4,3 százalékos gazdasági növekedést vár, 7,5 százalékos a hiánycél, míg az államadósság az idén újra mérséklődhet. Ez utóbbi szintje a bruttó hazai termék (GDP) nyolcvan százaléka alá csökkenhet vissza.

A válságos időszak ellenére a családok támogatása továbbra is kiemelt szerepet élvez. Ezért a többi között 2021 januárjától a gyermekek otthongondozási díjának összege a minimálbér 77 százalékáról annak 88 százalékára emelkedett. A 2019. július 1. előtt született, illetve azt követően örökbefogadott gyermekek után igénybe vehető a babaváró támogatás és a jelzáloghitel elengedése is. Ezen a koronavírus sem változtatott.

Sőt idén jú­liustól a csecsemőgondozási díj összege a bruttó jövedelem hetven százalékáról annak száz százalékára emelkedik. Csak a személyi jövedelemadót vonják le belőle, a társadalombiztosítási járulékot nem kell abból megfizetni.

 

Vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes hitelek is segítik a gyermeket vállaló szülőket
Fotó: Havran Zoltán

Az idei év első hónapjától három százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Miután azonban a korábban becsültnél magasabb lehet az infláció, az érintettek már júniusban kiegészítő emelést kapnak. Ha szükséges, akkor novemberben újabb korrekció is várható, az összeget januárig visszamenőleg fizeti ki az állam. Az idén megkezdődött a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítése is, amelynek első részletét februárban kapták meg az érintettek. Emellett a nyugdíjprémium is megmarad, ami azt jelenti, hogy ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor a novemberben plusz összeget kapnak a nyugdíjasok. Ettől az évtől ráadásul már ők is élhetnek a családi otthonteremtési támogatás (csok) lehetőségével, ha vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek és dolgoznak a nyugdíj mellett.

A kormány családtámogatási politikájának fontos része az otthonteremtés. A koronavírus-járvány ennek fenntartását és a programok bővítését sem írta felül.

Így idén januártól már a tetőtér-beépítéshez is igénybe vehetők a támogatások: egy gyermek esetén hatszázezer forint, kettőnél 2,6 millió, háromnál pedig tízmillió forint. A csok mellé a kétgyermekesek tíz-, míg a legalább három gyermekesek 15 millió forintos háromszázalékos kamattámogatott hitelt is felvehetnek.

Elérhető az otthonfelújítási segítség is. A vissza nem térítendő támogatás azoknak a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő családoknak, illetve elvált vagy külön élő szülőknek szól, akiknek már van saját otthonuk, abban szeretnének tovább élni és ezt a meglévő ingatlant szeretnék korszerűsíteni. A felújítási költségek felét, maximum hárommillió forintot lehet elszámolni. Februártól igényelhető a felújítási kölcsön, ami azokat segíti, akiknek nincs elég önerejük a támogatás igényléséhez. A hitel összege maximum hatmillió forint, legfeljebb tízéves futamidejű és maximum háromszázalékos kamatozású.

A falusi családi otthonteremtési kedvezménynél 2021. január 1-jétől bővült azon települések listája, ahol igénybe vehető a csok és a hozzá kapcsolódó kedvezményes kölcsön használt ingatlan vásárlására és/vagy bővítésére, korszerűsítésére. Mint ismert, a csokkal vásárolt ingatlant tíz évig nem lehet eladni vagy elajándékozni.

Ha azonban az érintettek a gyermekükre szeretnék azt íratni, az idei évtől megtehetik. A jelzáloghitel-elengedési lehetőség pedig az építési hitelekre is vonatkozik, több fennálló lakáscélú jelzálogkölcsön esetén megosztva is érvényesíthető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.