ÁSZ: Erősíteni kell a kistelepülési önkormányzatok integritását

Erősíteni kell a kistelepülési önkormányzatok szabályozottságát és korrupció elleni védettségét, a vizsgált önkormányzatok mintegy fele ugyanis nem volt védett a korrupcióval szemben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése szerint.

Forrás: MTI2020. 09. 25. 15:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet honlapján pénteken közzétett közlemény szerint az ÁSZ nyolc önkormányzat által alapított 12 önkormányzati hivatalt és a közös önkormányzati hivatalokat működtető valamennyi, összesen 96 községi önkormányzatot ellenőrzött. A települések állandó lakosainak átlagos száma 2018-ban 393 volt. Az önkormányzatok 2018. évi költségvetési bevételeinek átlagos összege 136 millió 587 ezer forint, költségvetési kiadásainak átlagos összege 113 millió 927 ezer forint, a 2018. évi könyvviteli mérleg szerinti vagyon átlagos értéke pedig 421 millió 50 ezer forint volt.

Az önkormányzatok és közös önkormányzati hivatalok szabályos, átlátható és elszámoltatható működésének alapvető feltétele, hogy a képviselő-testületek és az önkormányzati hivatalok rendelkezzenek szervezeti és működési szabályzattal, ami rögzíti a felelősségi viszonyokat, a működés és a feladatellátás részletes belső rendjét, továbbá az önkormányzati képviselő-testület tagjainak és az önkormányzati hivatal köztisztviselőinek a vagyonnyilatkozat-tételéhez szükséges követelményeket.

A vizsgált 96 önkormányzatból 45 képviselő-testülete nem rendelkezett szervezeti és működési szabályzattal. A vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek körét további hat önkormányzat nem határozta meg, így az önkormányzatok 53 százalékánál nem volt biztosított 2018-ban a szabályos, átlátható és elszámoltatható működés alapvető feltétele, a közpénzfelhasználás során a korrupció elleni védelem.

A 12 közös önkormányzati hivatal harmada nem rendelkezett szabályszerű szervezeti és működési szabályzattal, az érintett közös önkormányzati hivatalok jegyzői nem biztosították a szabályos, átlátható és elszámoltatható működés alapvető feltételeit, ezáltal a közös önkormányzati hivatalok korrupció elleni védelme sem volt biztosított a közpénzfelhasználás és a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás során.

A 12 közös önkormányzati hivatal kétharmadánál a közös önkormányzati hivatal jegyzője nem szabályozta a szervezeti integritást sértő események kezelésének eljárásrendjét, ezáltal pedig nem biztosították az integritást sértő események kezeléséhez a korrupciós kockázatokat mérséklő kontrollok megfelelő kiépítését.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ 35 önkormányzat polgármestere és 9 közös önkormányzati hivatal jegyzője részére fogalmazott meg javaslatokat, melyek alapján az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ÁSZ-dokumentum teljes terjedelmében olvasható a https://www.aszhirportal.hu/hirek/erositi-az-asz-a-kistelepulesi-onkormanyzatok-integritasat internetcímen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.