ÁSZ: Szabályszerű volt a 2019-es fővárosi forrásmegosztás

Forrás: MTI2020. 01. 08. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2019. évi megosztásáról szóló önkormányzati rendelet ellenőrzését, és megállapította, hogy megalapozott, szabályozott, valamint szabályszerű volt a fővárosi önkormányzat 2019. évi forrásmegosztása.

A számvevőszéknek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írták, hogy nem indokolt korrekciót érvényesíteni a 2020-as forrásmegosztás során.

A törvényi előírás szerint az ÁSZ felülvizsgálja a fővárosi önkormányzat tárgyévre vonatkozó hatályos forrásmegosztási rendeletét, majd megállapítja a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti helyi adóbevételekhez kapcsolódó elszámolások jogszabályi előírásoknak való megfelelőségét vagy a tapasztalt eltérések miatt szükséges pénzügyi elszámolási korrekciókat. A számvevőszék a fővárosi önkormányzat 2019. évi forrásmegosztási rendeletalkotási folyamatának szabályozottságát és szabályszerűségét, valamint a forrásmegosztás szabályszerűségét ellenőrizte.

Ezt a fővárosi forrásmegosztás által érintett közpénz nagyságrendje is indokolttá tette – írták. A Fővárosi Közgyűlés a fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2019. évi megosztásáról alkotott rendeletében 287,7 milliárd forint megosztandó bevételről és 317,7 milliónyi megosztandó kiadásról határozott.

A megosztandó bevételekből a forrásmegosztási törvény tavaly hatályos előírása alapján a fővárosi önkormányzatot 54, a kerületi önkormányzatokat együttesen 46 százalék részesedés illette meg.

A helyi adókról szóló törvény szerint a helyi iparűzési adót a fővárosi önkormányzat, míg Budapest esetében az idegenforgalmi adót a kerületi önkormányzat jogosult bevezetni. A kerületi önkormányzat képviselő-testülete azonban előzetes beleegyezése alapján az idegenforgalmi adó beszedését átengedheti a fővárosi önkormányzatnak, ezzel a lehetőséggel tavaly hét kerületi önkormányzat élt – közölte az ÁSZ.

A forrásmegosztási törvény alapján a kerületi önkormányzatok a bevételből való részesedés arányában kötelesek hozzájárulni a fővárosi önkormányzatnál a beszedéssel – a fővárosi önkormányzati adóhatóság működtetésével – összefüggésben felmerült kiadásokhoz.

Az ÁSZ megállapította, hogy a főjegyző kialakította a forrásmegosztási rendeletalkotás belső szabályrendszerét. A fővárosi önkormányzat szabályszerűen, a rögzített eljárásrend és határidők figyelembevételével járt el – írta a számvevőszék.

A fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételeket – iparűzési és idegenforgalmi adó, késedelmi pótlék és bírság -, valamint a fővárosi önkormányzati helyi adóztatással kapcsolatos kiadásokat megalapozottan, a törvényben előírt részesedési arányok érvényesítésével határozták meg. A megosztandó bevételek és kiadások pénzügyi elszámolása szabályszerű volt.

Az ÁSZ megállapította, hogy a megalapozott és szabályszerű 2019-es forrásmegosztás következtében a 2020. évi forrásmegosztás során nem indokolt korrekció érvényesítése.

A számvevőszék nem fogalmazott meg javaslatot – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.