Átirányítják a lakástámogatásokat

A vidéki lakásállomány megújulását és a kistelepülések népességmegtartó erejét növeli, hogy a júliustól elérhető falusi csok mellé januártól a felújítási, bővítési munkálatokra vissza lehet igényelni akár ötmillió forintnyi forgalmi adót. Bár az érintett helységek közül a népszerűbbekben az ingatlanárak is erőteljesen emelkedtek, jövő évtől lényegében a kistelepüléseken lehet a legnagyobb összegű és legtöbbféle támogatást igénybe venni az otthonteremtéshez.

2019. 11. 27. 9:22
null
Bármily meglepőnek tűnhet, több festői balatoni településre is elköltözhetnek a családok az új lehetőségek segítségével Fotó: MTI/Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élesen kirajzolódnak az utóbbi időszak lakásügyi lépései mögött a kormányzat családpolitikai és otthonteremtési célkitűzései. A múlt héten megjelenő kormányrendelettel végérvényesen eldőlt, amit az eddigi megnyilatkozásokból is lehetett tudni: 2020-tól lényegi súlypontáthelyezést hajt végre a kabinet. Ez év december 31-ével ugyanis kivezetik az új lakások építésére, értékesítésére négy éven át élő kedvezményes, ötszázalékos áfakulcsot (bizonyos esetekben 2023-ig lehet alkalmazni a kedvezményt), s ezzel párhuzamosan a saját célú építkezések általános forgalmi adójának országszerte elérhető visszaigénylési lehetősége is megszűnik – pontosabban teljesen átalakul.

Más szempontok

Noha az ötezer főnél nagyobb és a nem fogyó népességű településeken, városokban 2020-tól nem lehet majd érvényesíteni új építéseknél adó-visszatérítést, a forgalmi adó visszaigénylési lehetősége a falusi családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódik a jövőben. Ez azt jelenti, hogy az érintett 2486 kistelepülésen nemcsak új építésre, hanem meglévő ház felújításakor is visszajár majd az áfa legfeljebb ötmillió forintig.

Korábban Varga Mihály pénzügyminiszter a kedvezményes lakásáfa kivezetéséről azt mondta, noha elférne még lakás ezen a piacon, vannak más szempontok is. Mint megjegyezte, a fővárosi új építésű lakások tíz százalékát külföldiek vették meg, emellett – jóllehet a kormány célja nem ez volt – az áfakedvezmény ingatlanbefektetések eszköze lett, hiszen nem kizárólag az első lakásvásárlásnál lehet élni a lehetőséggel. Ezt viszont nem kívánják támogatni, mert az intézkedést a demográfiai folyamatok megfordulása, a népességfogyás lassulása és a lakásépítés élénkítése miatt vezette be a kormány. E hasábokon magunk is bemutattuk a főleg Budapest belső kerületeiben és a Balaton partján zajló lakásfejlesztések visszássá­gait. Ezeknél igazán kézzelfogható a Varga Mihály említette probléma: új lakások ezrei kerültek, kerülnek nagybefektetőktől kisbefektetőkhöz, mindkét félnek busás nyereséget hozva.

Bármily meglepőnek tűnhet, több festői balatoni településre is elköltözhetnek a családok az új lehetőségek segítségével
Fotó: MTI/Faludi Imre

Minden negyedik állampolgár

A falusi csokhoz társított adó-visszatérítés a gazdaságvédelmi akcióterv egyik, 2020. január 1-jétől hatályba lépő eleme. Varga Mihály az intézkedést ismertetve azt emelte ki: amellett, hogy a lépés hozzájárul a lakásállomány megújulásához és a kistelepülések népességmegtartó erejének növeléséhez, a vidéki építőipari vállalkozásokat is helyzetbe hozza. Noha az érintett 2486 település éppen fogyó lélekszáma okán került fel a falusi csokos helységlistára, nem szabad elfelejteni, hogy össznépességük mintegy két és fél millió fő, azaz hazánk lakosságának negyede él ezeken a helyeken. Nem beszélve arról a kormány által is várt eredményről, ha a támogatások hatására mind többen választhatják otthonul e falvak valamelyikét, főként, ha a Magyar falu programban ígért egyéb fejlesztések megvalósulnak.

Az már az első hónapok igénylései­ből kirajzolódik, hogy a valamilyen szempontból egyébként is viszonylag keresett települések a legnépszerűbbek. Ezek közé elsősorban a budapesti agglomeráció jó közlekedési adottságú helységei, valamint a Balaton-parton fekvő települések tartoznak. Az Ingatlan.com lapunkat arról tájékoztatta, hogy az összes falusi csokos érdeklődés tíz-tíz százaléka Veszprém, Somogy és Pest megyére szól, de Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye érintett települései is igen keresettek. Árakban Veszprém megye emelkedik ki, amelynek falusi csokos településein csaknem harmincmillió forint az elérhető ingatlanok átlagára. A kimagasló értékben szerepet játszanak a Balaton-part olyan kedvelt települései, mint az amúgy is széles kínálatú Tihany vagy a Balaton-felvidék festői szépségű helyei. Komárom-Esztergom és Vas megye településein meghaladja a húszmilliót az érintett települések átlagára, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében pedig közelíti ezt az árszintet. A hirdetési oldal összegzése szerint a falusi csok júliusi indulása óta novemberre mintegy tíz százalékkal nőtt országosan az átlagár, jelenleg 13,5 millió forintot tesz ki. Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője még egy fontos adalékra hívta fel figyelmünket. – Noha jú­lius óta a fővárosban és a nagyvárosokban csökkenő keresletet látni az előző évek hasonló időszakával összevetve, a falusi csokos településeken található kevesebb hirdetésre arányaiban többen érdeklődtek, mint 2018-ban – mutatott rá a szakértő, kiemelve, hogy tavalyhoz viszonyítva az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma harmadával bővült.

Kiemelt kedvezmények

Ugyanakkor érdemes számba venni, hogy január 1-jétől mennyi otthonteremtési támogatást kaphatnak a családok az érintett kistelepüléseken. Egy háromgyermekes vagy ennyi utódot tervező család – saját ház bővítése és korszerűsítése esetén – ötmillió forint falusi csokra, ehhez akár hét és fél millió forint kamattámogatott kölcsönre jogosult, amihez a bővítési munkálatok anyagköltségéből és munkadíjából akár ötmillió forint forgalmi adót tud visszaigényelni. Ha egy nagycsalád egy falusi csokos településre költözik, ehhez tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást, akár 15 millió forint kedvezményes hitelt vehet föl, s mindehhez szintén ötmillió forintot vissza tud igényelni az áfából. A falusi csok fontos kitétele ugyanis, hogy vásárlás esetén is fel kell újítani vagy bővíteni szükséges az adott ingatlant. Az áfa-visszatérítési kérelmeket – ahogy a falusi csokos igényléseket is – 2022. június 30-ig lehet benyújtani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.