Augusztusban hiányoztak a turisták a boltokból

A kereskedelem is megszenvedték a külföldi turisták hiányát, ami meglátszik az üzletek augusztusi forgalmán. A lakosság bolti fogyasztása már kihúzta az üzleteket a válsággödörből, de a főszezon utolsó hónapjában belassult az eredmény.

Thurzó
2020. 10. 05. 20:11
null
20200508 Budapest Utcai életképek koronavírus-járvány alatt Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári kedvező eredmények után gyengült a kereskedők forgalma a szezon utolsó hónapjában, amikor 1,2 százalékkal kevesebb termék fogyott a boltokban mint júniusban és júliusban, az egy évvel korábbi havi eredménnyel 0,7 százalékkal csökkent az eladás. Meglátszik az üzemanyagok értékesítésén is a jóval alacsonyabb tranzitforgalom, a benzinkutakon, ugyanis négy és fél százalékkal volt kevesebb a tankolt mennyiség.

Elmaradt a turistaroham a kutakon is, augusztusban kevesebb üzemanyag fogyott mint egy éve Fotó: Magyar Nemzet

A napi fogyasztás ezzel együtt továbbra is dinamikus volt, mert közel két százalékkal bővültek az eladások a gyógyszer-, gyógyászati termékek, illatszerek, az iparcikkjellegű vegyes üzletekben. Kevesebb árucikk került a kosarakba a könyv- és számítástechnika-üzletekben, míg a bútorokból, műszaki cikkekből, ruhákból, cipőkből, továbbá a használtcikk-üzletekben is ritkábban fordultak meg. Nem tűnt el ugyanakkor a költekezés, hanem az internetes kereskedelemben is jelentkezett egy jelentős része: a teljes piacból 6,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal nőtt.

Hamar visszaerősödött a fogyasztás a májusi újranyitást követően Fotó: Havran Zoltán

Nincs ok az aggodalomra: augusztusban a bolti forgalom szezonálisan és naptárhatással kiigazítva összességében másfél százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, így folytatódott a tavaszi leállást követő helyreállás, 14,2 százalékos bővüléssel. 2015-hez képest eddig a bolti forgalom 28,7 százalékkal, 2010-hez képest pedig 42,6 százalékkal nőtt.

A béremelésekkel újra megélénkül a forgalom, amivel a butikosok idei veszteségei enyhülhetnek
Fotó: Bach Máté

Egyre többen térnek vissza munkahelyekre, illetve a teljes foglalkoztatásba, mintegy 170 ezer egészségügyi dolgozó kapott félmillió forint jutalmat. Júliustól tíz százalékkal emelkedett a pedagógusok, harminc százalékkal a szakiskolai oktatók fizetése, novemberben húsz százalékkal emelkedett az egészségügyi szakdolgozók bére, jövő év elején pedig érdemi béremelést kapnak az orvosok – sorolta a vásárlásokat befolyásoló legfontosabb tényt a Takarékbank vezető elemzője.

Suppan Gergely szerint az elhalasztott fogyasztás szerepet játszik a forgalom várható felfutásában, ez utóbbi egyes területeken kifejezetten látszik is. Ezzel szemben a magasabb munkanélküliség, a bércsökkentések, a részmunkaidő és fizetés nélküli szabadságok, valamint az összeomló idegenforgalom hátráltatják a kilábalást, amire a járvány második hulláma kifejezett kockázatot jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.