Automatikusan szűrik majd a potyautasokat

Aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, az ezután is az marad, így senki nem szorul ki az ellátásból. A biztosítottakat ez a változás egyáltalán nem érinti.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 03. 11:33
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az Országgyűlés elfogadja az új társadalombiztosítási törvényt, akkor jövőre az adminisztrációs terhek jelentős csökkentésén túl az egészségügy potyautasait automatikusan kiszűri a törvény rendelkezései alapján felálló új rendszer – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) tegnap az MTI-vel. Kitértek arra, hogy a társadalombiztosítási törvénytervezet egyik célja auto­matikusan kiszűrni a potyautasokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, és ezzel a költségvetés mellett a tisztességes adófizetőket is megkárosítják.

Aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, az ezután is az marad, így senki nem szorul ki az ellátásból. A biztosítottakat (például a munkaviszonyban állókat, az egyéni és társas vállalkozókat, a közszolgálatban dolgozókat) ez a változás egyáltalán nem érinti, ők a biztosítási jogviszonyuk fennállása miatt jogosultak az egészségügyi ellátásra. Azokat sem érinti, akik után a központi költségvetés fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot (például a gyeden, gyesen lévő szülőket, a diákokat, a hallgatókat, a nyugdíjasokat).

A cél az, hogy aki jelenleg is csak az egészségügyi szolgáltatási járulék ellenében lenne jogosult az egészségügyi ellátásra, ne kerülhesse ki a fizetési kötelezettségét. Önhibáján kívül senki nem kerülhet hátrányos helyzetbe, tekintettel arra, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jelzését követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelenleg is megkeresi az érintett magánszemélyt, és ezzel együtt megvizsgálja azt, hogy fennáll-e az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség. A külföldön dolgozók esetében sem hoz változást az új törvény, hiszen fő szabály szerint továbbra is mindenki ott jogosult ellátásra, ahol az adót, illetve a járulékot megfizeti.

A PM közleményében jelezték: a társadalombiztosítási törvényjavaslatot jövő héten fogadhatja el az Ország­gyűlés. A tervezet 2020. ­július 1-jén léphet hatályba, vagyis egyrészt kellő időt hagy a felkészülésre, másrészt könnyebbséget is jelent, hiszen a taj-szám csak abban az esetben válik auto­matikusan érvénytelenné a módosítás alapján, ha valaki július 1-jétől számítottan halmoz fel háromhavi egészségügyi szolgáltatási járuléktartozást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.