Az egyiptomi-magyar együttműködés legnagyobb eredményét értük el

Az egyiptomi vasúttársaság által kiírt, egymilliárd eurós tendert egy magyar-orosz konzorcium nyerte.

Forrás: MTI2020. 10. 01. 16:51
SZIJJÁRTÓ Péter
Debrecen, 2020. szeptember 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a BUMET Hungary Kft. 275 millió forintos versenyképességi támogatásáról szóló szerzõdés átadásán a cég debreceni üzemcsarnokában 2020. szeptember 30-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vasúti járműgyártás az eddigi legnagyobb megrendelését kapta az egyiptomi nemzeti vasúttársaságtól, ez a két ország közötti gazdasági együttműködés valaha volt legkomolyabb eredménye – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kairóban.

Szijjártó Péter megbeszélést folytat Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel Kairóban 2020. október 1-jén
Fotó: MTI/EPA

Szijjártó Péter arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az egyiptomi vasúttársaság az összes általa használt vasúti kocsi nagyjából egyharmadát lecseréli, és az erről kiírt tendert egy magyar-orosz konzorcium nyerte, így 674 kocsit a Dunakeszi Járműjavító Kft. fog legyártani a következő három évben. Körülbelül egymilliárd eurós megrendelésről van szó, amelynek így több mint fele a magyar gazdaságba áramlik – mondta, hozzátéve, hogy a beruházáshoz az Eximbank nyújt hitelt Egyiptomnak.

A miniszter közölte azt is, hogy egyeztetések folynak a két ország közötti együttműködés további kiterjesztéséről, például mozdonyok szállításáról, illetve egyiptomi vasúti mérnökök és szakértők magyarországi képzéséről. Szijjártó Péter találkozik többek között az egyiptomi külügyminiszterrel, a közlekedési miniszterrel, valamint a kereskedelmi és ipari miniszterrel is.

Szijjártó Péter: Európa biztonsága Észak-Afrikában kezdődik

– ­Európa biztonsága Észak-Afrikában kezdődik. Ha normális, nem kioktatásra alapuló kapcsolatokat építünk ki például Egyiptommal, akkor ők sokat segíthetnek majd nekünk a migráció megállítása érdekében – írja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közzétett bejegyzésében közösségi oldalán. A tárcavezető a korábban az Egyiptomi Nemzeti Vasutakkal kötött megállapodás kapcsán, valamint a két ország közti kapcsolatok erősítése céljábólutazott csütörtökön az egyiptomi fővárosba, Kairóba.

– A magyar vasúti járműgyártás az eddigi legnagyobb megrendelést kapta korábban az egyiptomi nemzeti vasúttársaságtól, ez a két ország közötti gazdasági együttműködés valaha volt legkomolyabb eredménye – jelentette ki a tárcavezető. – Jó hír, hogy minden idők legnagyobb magyar vasúti jármű megrendelését elkezdtük teljesíteni – ismertette a fejleményeket Szijjártó Péter. Mint azt részletezte, egy magyar-orosz konzorcium nyerte meg azt a projektet, amelynek keretében az egyiptomi vasúti járműállomány egy harmadát, 1300 vasúti kocsit lecserélnek vadonatújakra. Az 1300-ból 674-et Magyarországon, Dunakeszin gyártanak le, és decemberben már a magyar gyárban, Dunakeszin legyártott kocsik szállítása is megindul. – Decemberben négyet, aztán januárban hatot, februárban nyolcat, és márciustól pedig havonta több mint tízet fogunk szállítani – tette hozzá Szijjártó Péter a projekt tervezett menetrendjével kapcsolatban.

– 674 új egyiptomi vasúti kocsi tehát Magyarországon készül, az összes 1300 kocsit magába ölelő projekt értéke több mint 1 milliárd euró, amelynek így több mint fele Magyarországon fog landolni – fogalmazta meg a politikus a projekt Magyarország gazdaságára vonatkozó hatását.

– Ez mind a külkereskedelem, mind a magyar ipar számára egy – azt hiszem, hogy – remek hír – fejezte be tájékoztatóját Szijjártó Péter.

A miniszter közleménye szerint egyeztetések folynak a két ország közötti együttműködés további kiterjesztéséről is, például mozdonyok szállításáról, illetve egyiptomi vasúti mérnökök és szakértők magyarországi képzéséről is. A hivatalos látogatás keretében Szijjártó Péter találkozott Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel, valamint a kereskedelmi és ipari miniszterrel is.

A külgazdasági és külügyminiszter mindemellett látogatást tett az egyiptomi vallási vezetőknél is. Szijjártó Péter először Ahmed Al-Tayeb nagyimámmal, majd II. Teodor kopt pápával tartott megbeszélést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.