Az októberi ipari termelés részletes adatait közli a KSH

Az ipari termelés októberi részletes adatait közli ma második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: MTI2019. 12. 12. 7:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt pénteken közölt első becslés szerint októberben az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 6,4 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában jelentősen lassult a növekedés üteme a szeptemberi 22, illetve 26 százalékos kiugró ütem után. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag, azaz 6,1 százalék feletti mértékben emelkedett az első kilenc hónap 5,4 százalékos ütemét követően, míg szeptemberben 10,0 százalékos volt a növekedés.

A KSH adatai szerint az év első tíz hónapjában a termelés 6,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Elemzők szerint a növekedés elsősorban az elmúlt években elindult gyárberuházásokból adódó többletkapacitásoknak köszönhető. Az a kérdés, hogy az eurózóna gyengélkedése mikor gyűrűzik be a magyar iparba, mert akkor lelassulhat az ágazat növekedése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.