Az újranyitással megugrott az új állások száma az Egyesült Államokban

A vakcinázás és a korlátozások lazítása meghozta az eredményt, héthavi csúcson az új álláshelyek száma az USA-ban.

Magyar Nemzet
2021. 04. 04. 12:39
The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in New York
Több mint 20 millió munkahelyet vett el a járvány tavaly tavasszal Fotó: Lucas Jackson Forrás: Lucas Jackson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beoltottak számának növekedésével és a korlátozások lazításával megugrott az új álláshelyek száma az Egyesült Államokban márciusban – írja a BBC. Több mint 900 ezer munkahelyet hoztak létre az amerikai munkaadók csak azáltal, hogy újranyitottak az éttermek, bárok, iskolák, illetve újra beindultak az építkezések.

A fenti szám a legmagasabb tavaly augusztus óta, és az új felvételek eredményeképpen márciusra hat százalékra csökkent a februárban még 6,2 százalékon álló munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban. A foglalkoztatottsági ráta ugyanakkor még továbbra is alacsonyabb, mint a világjárványt megelőzően – jegyzi meg a BBC cikke.

Joe Biden amerikai elnök pénteki megszólalásában óvatosságra intette az amerikaiakat, felhívva a figyelmet arra, hogy több millióan még nincsenek beoltva, és a gazdaság több területe, amelyet erősen érintett a járvány, továbbra is gyengén teljesít.

Több mint húszmillió munkahely szűnt meg a járvány miatt tavaly tavasszal az Egyesült Államokban
Fotó: Lucas Jackson

Az Egyesült Államokban több mint húszmillió munkahely esett a járvány áldozatává tavaly tavasszal, amikor a koronavírus terjedése miatt széles körű lezárásokat vezettek be. Mostanra ezeknek az állásoknak több mint a fele ugyan újra betöltött, de az álláshelyek száma így is nyolcmillióval kevesebb most, mint tavaly februárban – derül ki az amerikai munkaügyi hivatal adataiból.

A válsághelyzet kezelésére Washington több ezermilliárd dolláros segélyt hagyott jóvá, többek között egy 1900 milliárd dolláros csomagot, amelynek részét képezik a fejenként 1400 dolláros segélyek, a munkanélküliségi járandóságok kiterjesztése, valamint az iskolák újranyitásának finanszírozása – idézi fel a BBC cikke.

Elemzők erős fellendülésre számítanak az év második felében, ahogy a családok visszatérnek a járvány miatt mellőzött fogyasztásokhoz, sok esetben az ez idő alatt felhalmozott megtakarításokat is felhasználva. Becslések szerint idén hat százalékkal, vagy még ennél is nagyobb ütemben nőhet az amerikai gazdaság. Janet Yellen pénzügyminiszter szerint a közel teljes foglalkoztatottság akár már jövőre visszatérhet.

A márciusi adatok azt mutatják, hogy a gazdaság szinte minden területén jöttek létre új munkahelyek, a legtöbb korcsoportban csökkent a munkanélküliség. A munkaadók az előzetesen kalkuláltnál 156 ezerrel több munkahelyet hoztak létre januárban és februárban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.