Babaváró: lakáscél előnyben

Már két hónap elteltével látszik, hogy jelentős ingatlanpiaci hatása lesz a babaváró támogatásnak, az eddigi igénylésekben a kérelmezők zöme lakáscélt jelölt meg. Az igénylő családok túlnyomó többsége megkapja a maximális, tízmillió forintos összeget.

2019. 09. 07. 14:39
null
A családok többségét az otthonteremtésben segíti a családvédelmi akcióterv Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen a lakáscélok vannak túlsúlyban a babaváró támogatás eddigi igénylésében. A Duna House Hitelcentrum tegnapi összegzése szerint a támogatások csaknem felét lakásvásárlásra használják fel a családok, a felújításra fordított igénylésekkel pedig az ügyletek csaknem kétharmadában jelenik meg ingatlanpiacot érintő hitelcél. Megtakarítást az igénylők 13 százaléka jelölt meg, minden tizedik kérelmező pedig valamilyen régebbi, kedvezőtlenebb hitelét szeretné részben vagy teljesen törleszteni a babaváró segítségével. Elenyésző számban vannak olyan házaspárok, akik autóvásárlást vagy vállalkozásuk fejlesztését jelölték meg a felhasználás céljaként.

Ugyanakkor a Duna House tapasztalatai szerint a lakáscélra felvett támogatások egyelőre nem érződnek markánsan a forgalomban, ezek a következő hónapokban jelenhetnek meg a piacon. Részben azért, mert az adásvételek hosszabb ideig elhúzódhatnak, főként nyáron, amikor a szabadságolások idején senki nem kapkodja el az ingatlankeresést. Ám az is fontos szempont, hogy aki a teljes összeget önerőként szeretné lakásvásárlásra fordítani, annak erre csak a felvételt követő kilencven nap után van lehetősége. Addig ugyanis a bankoknak a felvett babaváró támogatás 25 százalékával teherként kell számol­niuk, ami befolyásolhatja az engedélyezhető jelzáloghitel mértékét.

A családok többségét az otthonteremtésben segíti a családvédelmi akcióterv
Fotó: Kurucz Árpád

Hasonló arányokról számolt be minap a Magyar Nemzeti Bank is. Adataik szerint a babaváró támogatás első hónapjában, júliusban 5500 szerződést kötöttek a pénzintézetek, nagyjából 54 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden igénylő a maximális összeget kapta meg, az átlagos hitelösszeg 9,7 millió forint volt. A jegybank szerint a többség ingatlanvásárlásra és lakásfelújításra költ a hitelből. A támogatás iránt várhatóan megmarad az élénk érdeklődés, s az év végéig akár 25-40 ezer hitelszerződést köthetnek a házaspárok.

Pénzintézeti közlések alapján a Bank360 is azt közölte, hogy a lakáscélok vannak előtérben. Összeállításuk szerint az igényelt hitelösszeg 9,6 millió forint, az átlagos futamidő 19,7 év. Mint írták, a Takarék-csoportnál az igénylések 98 százaléka, az ­UniCreditnél 94 százaléka, az MKB Banknál pedig hetven százaléka jut el a folyósításig. A többi bank ez ügyben nem nyilatkozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.