Bebetonozhatják a kamatot

Gyakorlatilag már az egész jövő évre változatlan magyarországi alapkamattal számol a hazai piac, sőt, akár a 2021-es esztendőre is áthúzódhat a meghatározó ráta mozdulatlansága. A jegybank ugyanakkor tegnap közölte: 22 milliárd forinttal tovább emelkedik a forintlikviditást nyújtó devizaswap-állománya.

Horváth Éva
2019. 08. 27. 13:30
Headquarters of the European Central Bank (ECB) are illuminated with a giant euro sign at the start of the "Luminale, light and building" event in Frankfurt
Az Európai Központi Bank szeptember közepén várhatóan lazít a monetáris kondíciókon Fotó: Kai Pfaffenbach Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várnak változtatást az elemzők a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamatdöntő ülésétől, a devizaswap-állomány további tegnapi emelése azonban több mint jelzés értékű lépés – vélekednek. Mint ismert, a Monetáris Tanács 2019. június 25-i döntésével a 2019 harmadik negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát csökkentette, és minimum 200-400 milliárd forintban határozta meg. A tegnap bejelentett emelést az tette szükségessé, hogy a likviditási előrejelzés szerint 2019 harmadik negyedévében a jelenlegi swap-állományt nem tartották elegendőnek e cél teljesítéséhez. Az egy-, három-, hat- és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderek nyomán az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2019. augusztus 28-án 2025 milliárd forintra emelkedik – áll az MNB közleményében.

E lépés is megerősíti azokat a várakozásokat, amelyek szerint az MNB Monetáris Tanácsa várhatóan most sem nyúl majd a kamatokhoz. A piac szinte egységesen arra számít, hogy a 0,9 százalékos alapkamat még a jövő évben sem emelkedik, de jó eséllyel 2021-ben is megmarad, s a mínusz 0,05 százalékos egynapos betéti ráta szintje sem változik egyhamar. A Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a szeptember végén megjelenő legfrissebb inflációjelentés sem hoz majd meglepetést. Az infláció átlagos üteme jól alakul, és a kamatokhoz sem kell nyúlni – húzta alá kérdésünkre Török Zoltán. A forint árfolyamának alakulásával kapcsolatban a szakember úgy véli, a jelenlegi 330 forintos euróárfolyam az ősz közepére némileg konszolidálódik, és visszaáll majd a 325-ös szint közelébe.

Az Európai Központi Bank szeptember közepén várhatóan lazít a monetáris kondíciókon
Fotó: Reuters

A nyár első felében még többen voltak, akik amellett törtek lándzsát, hogy 2020 vége felé már a jelenleginél magasabb lesz az alapkamat. Most azonban az európai és a tengerentúli lazítás irányába mutató hangulatban még távolabbra tolódott a hazai központi ráta lehetséges emelésének időpontja. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az Európai Központi Bank (EKB) szep­tember 12-i és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szeptember 18-i ülésétől is további lazítást vár. Megjegyezte, a jelenlegi helyzetben elég Donald Trump egyetlen kijelentése az USA–Kína közötti vámháborúval kapcsolatban, a nemzetközi recesszió máris karnyújtási közelségbe kerül.

A magyar gazdaság esetében azonban valamennyi mutató jó vagy javul, azaz semmi nem indokolja az alapkamat belátható időn belüli változtatását. Az importált infláció sem ronthatja majd a hazai fogyasztói árindex kedvező alakulását, amely év végére ugyan a bázishatások miatt kissé megemelkedhet, de jövő tavasztól várhatóan tartósan 2,5-3,0 százalék köré kerül majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.