Bojkottra szólítana a szakszervezet

Felemelte a szavát az áruházi munkavállalókat képviselő szakszervezet, mert a multiláncok között akad, amely tömegeket tenne utcára a közeljövőben, ezt a különadó bevezetésével indokolja. A szakszövetség jelezte, cégenként eltérő lehet a kiadások átcsoportosítása.

2020. 04. 19. 19:34
null
Péntek óta sorra keresik meg a szakszervezetet a kérdéseikkel Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Embertelennek tartjuk, hogy egyes multicégek a kormány válságkezelő intézkedéseire hivatkozva tömeges kirúgásokról adnak hírt akkor, amikor családok ezrei vannak bizonytalanságban a fokozódó járványhelyzetben, és mindenki, a döntéshozók, a gazdaság szereplői, és maguk a vásárlók is azon vannak, hogyan tudnak hozzájárulni az országos védekezéshez, illetve a korábbi, kedvező állapotok visszaállításához. Megdöbbentek az áruházi alkalmazottak – közölte lapunkkal a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Bubenkó Csaba annak kapcsán mondta ezt, hogy a hét végén a sajtóban az egyik áruházlánc bejelentette: több száz alkalmazottat küldenek el a boltjaikból, aminek az oka, hogy a kormány a vírus miatti válság kezelésére a lakossági megszorítások helyett a nagyobb bevételű cégektől vár arányos pénzügyi hozzájárulást, ezért különadót vezetett be a kereskedelemben, összesen 36 milliárd forint összegben.

A márciusban extra bevételeket elérő áruházakban dolgozók péntek óta sorra keresik meg a szakszervezetet a kérdéseikkel, ráadásul több cégtől. Nem értik, hogy néhány hete, a pánikvásárlások idején még szükség volt a munkájukra, most viszont hosszú távon ínséges időszakot sejtet a leépítésről hírt adó piaci szereplő bejelentése. Bubenkó Csaba szerint szándékos lázításról van csak szó, amely a kormány ellen irányul, mivel félrevezető a cég nyilvánosságra került belső levele, illetve a kapcsolódó hétvégi közlés.

– Januárban és februárban folyó áron 17 százalékkal nőtt a boltok forgalma, a koronavírus előtti időkben is volt bőven fogyasztás, nem voltak mínuszosak a cégek. Március első felében a karácsonyi növekedés többszörösét érték el az élelmiszerláncok. Mostanra a védekezés fokozott időszakában ugyan látványosan visszaesett a forgalom, ám ez csak átmeneti, ami a járvány elmúltával visszarendeződik. Vagyis, ahogy az egész iparág számára nyilvánvaló, a veszélyhelyzet után újra bőséges lesz a most visszafogottabb lakossági vásárlás, és újra szükség lesz munkavállalókra is a hiányos területeken – vezette le a KDFSZ elnöke. Úgy fogalmazott, hogy a társadalmi szolidaritás jelentőségének időszakában a nemrég még vásárlók tömegeit kiszolgáló cégek ilyen reakciója a jóérzésű magyar vásárlókban is rossz érzést kelt, a cégnek kiszolgáltatott munkavállalók pedig így folyamatosan fenyegetve érzik magukat.

– Zsarolással akarják elérni, hogy a kormány máshonnan vegye el a közös költségeket, amelyet a vírus elleni küzdelemre mindannyiunknak vállalnia kell. A különadóra kötelezett multik az elmúlt években a külföldi anyacégek felé tízmilliárdokat utaltak haza osztalékként, ez a nyilvános adatokból is látszik. Az évek óta dagadó haszonból bőven ki kell férjen a hozzájárulás anélkül, hogy a dolgozókon vagy a beszállítókon spórolnának a nyereséget féltő külföldi cégek – jelentette ki az érdekképviselő, aki szerint bojkottot is érdemelne az ilyen döntést hozó külföldi szereplő itteni üzlete.

Péntek óta sorra keresik meg a szakszervezetet a kérdéseikkel (képünk illusztráció)
fotó: Mirkó István

– Csak megerősíteni tudom, hogy ezt az adót minden érintett maradéktalanul megfizeti. Jelenleg a cégeknél számolnak, de valamennyi önállóan dönti el, hogy miként gazdálkodja ki a különadó összegét – ezt már a multiláncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára mondta, aki a cégek nevében nyilatkozik a veszélyhelyzet idején. Vámos György megjegyezte, az egyes kereskedőknél üzleti titoknak számít a kiadások kigazdálkodásáról szóló vállalati technika, ám ezek egymástól eltérőek lehetnek, arról minden cég maga dönt. Felidézte, a különadó a rendkívüli állapotok megszűnéséig jelent fizetendő terhet, amit havi előlegekben, nem egyszerre kell teljesíteni.

Még nagyobb segítség

Ma egyeztet a szaktárca és a gazdasági szervezetek a munkahelyvédelmi bértámogatás (kurzarbeit) és feltételeinek módosítására vonatkozó ITM javaslatról – értesült a Magyar Nemzet. A lapunkhoz eljutott tervezet, amely a gazdaságvédelmi akcióterv veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatás feltételein több ponton változtat, a munkaadói oldal szerint egyértelműen jobb helyzetbe hozza a cégeket és a dolgozókat, például nagyobb arányú állami hozzájárulást tesz lehetővé a kieső bérekhez.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.