Budapesten és vidéken is előtérbe kerültek az első lakást vásárlók

Az első lakást vásárlók vevői részesedése már megelőzi az eddigi éllovas befektetőket.

Magyar Nemzet
2020. 08. 12. 14:48
null
Budapest, 2019. március 31. A LAKÁS 2019 Kiállításon a Millenáris parkban március 29-31. között olyan kiállítók vettek részt, akik budapesti és vidéki projektjeikben több ezer lakással várták az érdeklődőket. Sok olyan ingatlant találtak az érdeklődők, amit még az alacsonyabb áfatartalommal lehet megvásárolni. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karanténidőszak alatt megmutatkozó bezártságnak köszönhetően sokan átértékelték, hogy milyen otthonra van szükségük, milyen ingatlanra vágynak. Az ezekből adódó plusz tranzakciók jelenthetik a növekedés egyik motorját, amelyek a Covid hatása nélkül nem, vagy csak várhatóan később jöttek volna létre – közölte szerdán a Duna House. A kereslet index továbbra is az elmúlt öt év legmagasabb értékét mutatja, és már a tranzakciók számában is túlszárnyalta a hazai ingatlanpiac a tavalyi teljesítményét. A júliusban becsült 13 215 adásvétel az előző havi júniusi adatokhoz képest 18 százalékos emelkedést mutat a Duna House adatai alapján, ami a tavalyi év júliusához képest is négyszázalékos erősödést jelent.

A közlemény szerint Budapesten és vidéken is abszolút előtérbe kerültek az első lakásvásárlók, akik már a legnagyobb vevői részesedéssel veszik ki részüket a tranzakciókból, megelőzve így az eddigi éllovas befektetőket. Az ő részarányuk a fővárosi vevőkör 30, vidéken a vevőkör 27 százalékát tette ki a júliusi tranzakcióknál. A befektetők részaránya Budapesten 10 százalékpontos csökkenéssel 29 százalékra esett vissza.

 

A belvárosi ingatlanpiac sokat változott a Duna House adati szerint. A júliusi tranzakciók vizsgálata alapján tovább lassult a belvárosi piac, ahol jelenleg 173 nap, azaz közel fél év kell egy-egy tranzakció sikeres zárásához, amelyeknél az alkupozíció is javult a vevők irányába. A fővároson belüli érdeklődési mutatók mindhárom belvárosi kerületben csökkentek, azaz jelenleg kevesebben keresnek eladó lakást Budapest V., VI. és VII. kerületében.

Távmunkások is keresik a kiadó nyaralókat

Erőteljesen nőtt a Balaton és a Velencei-tó mellett lévő kiadó, hosszabb távra, azaz legalább egy-két hónapra kivehető nyaralók, házak iránti kereslet. A bérleti díjak a nyári hónapokban a balatoni településeken meghaladják a havi 200 ezer forintot – derül ki az Ingatlan.com összefoglalójából.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.