Dánia beszünteti a tengeri olaj- és gázkutatást

Ez az első lépés abba az irányba, hogy 2050-ig teljesen leálljanak a fosszilis nyersanyagok felhasználásával.

Fellegi Tamás Péter
2020. 12. 06. 7:05
Greenpeace activists approach Equinor oil rig near Hammerfest
Egy hónap munka, egy hónap szabadság Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dán kormány a héten törölte az engedélyek kiadását, amelyek alapján új gáz- és olajlelőhelyeket tárhatnak fel a cégek az Északi-tengeren. A dán környezetvédelmi miniszter szerint ez egy komoly lépés abba az irányba, hogy véget érjen a fosszilis üzemanyagok kitermelése és felhasználása. Igaz, erre meglehetősen hosszú idő áll rendelkezésre: a kitűzött céldátum 2050.

Dánia jelenleg az Európai Unió legnagyobb olajkitermelője.

Igaz, az öreg kontinensen nála jóval nagyobb mennyiséget hoz felszínre a nemrég a szervezetet elhagyó Nagy-Britannia, valamint Norvégia, amely az Európai Gazdasági Térség tagja. A BBC szerint Dánia napi 103 ezer hordó olajat termelt ki tavaly, 20 különböző olaj- és gázmezőn.

A döntés hosszabb távon komoly bevételkiesést jelenthet az országnak, mivel azóta, hogy 1970-ben megkezdték a kitermelést, az olajjövedelem nem kis mértékben járult hozzá a dán jóléti állam kiépítéséhez. A döntés időzítésében persze szerepet játszhatott az olajárak idei nagymértékű csökkenése, miközben a kitermelés költségei folyamatosan emelkednek. Kétségtelen, hogy eközben az ország tengeri szélerőműveket telepít, így az olajkitermelésben dolgozók nagy részének állása nem vész el, az energiaellátást pedig átveszik a megújulók.

Átveszik az olaj és gáz szerepét a megújuló enegiaforrások
Fotó: REUTERS/Bob Strong

A 30 évre tervezett folyamatban, amelynek során beszüntetik a fosszilis tüzelőanyagok energiatermelési célú felhasználását, igen komoly részcélt tűztek ki: 2030-ig 70 százalékkal akarják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, amivel az 1990-es szintet érik el.

A mostani lépés azt jelzi, hogy Dánia komolyan gondolja a hosszú távú terveit, és ez ösztönzőleg hathat más országokra is.

Nagy-Britannia hasonló célokat tűzött ki 2030-ra, kétségkívül a szigetország esetében is könnyítheti a helyzetet, hogy a tengeri szélerőművek, köztük azok, amelyek a parttól távolabb telepíthetők, jó eséllyel vezető szerepre tehetnek szert az áramtermelésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.