Dolgozó szülők esetén jár nagyszülői gyed

A jogosultság feltétele, hogy a nagyszülőnek a gyerek születését megelőző két éven belül legalább 365 nap biztosítási jogviszonya legyen.

Magyar Nemzet
2019. 05. 23. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyszülői gyermekgondozási díjat (gyed) 2020. január elsejétől lehet igényelni legfeljebb két – ikrek esetén három – évre – derül ki a kormány által benyújtott törvényjavaslatból. Eszerint a szülő jogán a nagyszülő is jogosult a gyedre, amelyet ebben az esetben utóbbi fizetése alapján állapítanak meg. Feltétel, hogy a nagyszülőnek a gyerek születését megelőző két éven belül legalább 365 nap biztosítási jogviszonya legyen.

Előírás az is, hogy mindkét szülőnek legyen munkája, a gyerek a szülők háztartásában éljen, továbbá hogy a gyerekre tekintettel gyerekgondozást segítő ellátást nem folyósítanak. Emellett mindkét szülőnek írásban nyilatkoznia kell arról, hogy egyetért a nagyszülő általi igénybevétellel. A gyedet kapó nagyszülő nem vállalhat munkát, kivéve, ha otthonról dolgozik. A gyed nem kapható, ha a gyerek bölcsődébe jár.

Szintén 2020. január 1-jétől lép életbe a négy- vagy többgyermekes anyák személyi jövedelemadó alóli mentessége – erősítette meg tegnap Novák Katalin. A családügyi államtitkár azt mondta, a világon egyedülálló intézkedés mintegy negyvenezer édesanyát érint, akik már felneveltek vagy most nevelnek négy vagy több gyereket, vagy január 1-je után válnak négygyerekes anyává.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.